Risk Analizi yaptırmayan işyerlerine yüklü ceza

Karacabeyli İş Güvenliği Uzmanı Sabri Altınbaş, “Risk Analizi yaptırmayan tüm işyerlerini yüklü miktarda ceza bekliyor” dedi.

01 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe giren 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na değinen İş Güvenliği Uzmanı Sabri Altınbaş, Risk Analizi ve Acil Durum Planı'nı tüm işyerlerinin daha fazla zaman yitirmeden hazırlaması gerektiği duyurdu.

Altınbaş, Risk Analizi yaptırmayan firmalara ilk aydan başlamak üzere her ay için 3 bin 234 lira ceza kesileceğini vurguladı. Cezaların denetimin yapıldığı ay için kesilmeyeceğini, yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren başlayacağını söyleyen Altınbaş, ayrıca her ay için 4 bin 851 lira aykırılığın devamı cezası kesileceğini belirtti.

İşverenlerin büyük bölümünün uygulamadan haberdar olmadığını ifade eden Altınbaş, Bursa Caddesi NSK İş Hanı 6. katta Risk Analizi konusunda yardım alabileceklerini dile getirdi.

Risk değerlendirilmesi neden önemlidir?                    

28512 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği'ne göre, İşveren, çalışma ortamının ve çalışanların sağlık ve güvenliğini sağlama, sürdürme ve geliştirme amacı ile iş sağlığı ve güvenliği yönünden risk değerlendirmesi yapar veya yaptırır.

Risk analizini kimler kimlere yaptırmalıdır?        

Risk analizi yani risk değerlendirme tüm işletmeler için 6331 sayılı yasayla 01.01.2013 tarihinden itibaren zorunlu hale getirilmiştir. Az tehlikeli gruba giren firmalar kendileri yapabilir veya iş güvenliği uzmanına yaptırabilir, ancak tehlikeli ve çok tehlikeli gruba giren firmalar iş güvenliği uzmanına yaptırmak zorundadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.