“Para için cenneti cehenneme çeviriyorlar”

“Para için cenneti cehenneme çeviriyorlar”
Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği (GÜMÇED) Genel Başkanı Adnan Önermen, doğanın tüm güzelliklerini bünyesinde barındıran Erdek yaşanan çevre katliamına dikkat çekti.
Güney Marmara’nın tatil incisi Erdek Ocaklar Beldesinde faaliyette olan taşocağının kentin tarihi dokusuna, doğal ve ekolojik yapısına olduğu gibi turizmine de büyük darbe vurduğunu söyleyen GÜMÇED Genel Başkanı Adnan Önürmen, yaşanan çevre katliamıyla ilgili tüm yetkilileri göreve çağırdı.
Gerek Erdek Ocaklar beldesinde kötü bir görüntü sergileyen taş ocakları, gerekse de Edincik ilçesindeki yaşanan termik santral faaliyetleriyle ilgili bölgede temaslarda bulunan GÜMÇED Genel Başkanı Adnan Önürmen, Güney Marmara bölgesinde yaşanan çevre katliamları için trajedi yorumunu yaptı.
Erdek Ocaklar Belediye Başkanı Hüseyin Durak ile Türk sinemasının unutulmaz karakterlerinden Ahmet Mekin ile görüşen Adnan Önürmen, bölge halkından destek istedi. Güney Marmara bölgesinin tatil incisi Erdek Ocaklar beldesinde faaliyette olan taş ocaklarının doğayı tahrip ettiğini ve kötü bir görüntü sergilediğini söyleyen unutulmaz sinema sanatçısı Ahmet Mekin, GÜMÇED Genel Başkanı Adnan Önürmen’in konuya olan duyarlılığından dolayı teşekkür etti.
Ahmet Mekin GÜMÇED üyesi oldu
GÜMÇED’in faaliyetlerini Erdek’e yerleştikten sonra takip ettiğini belirten Mekin, kendisinin bir Erdek aşığı olduğunu ve buraya yerleştikten sonra kendisi çok huzurlu hissettiğini söyledi. Erdek ilçesinin dünyanın en yoğun oksijen deposu olduğuna değinen Mekin “ Ne var ki yetkililerin bu cennet gibi yeri cehenneme çevirmek için ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar. Erdek ve civarına kurulan taş ocakları, termik santraller, çimento fabrikası oluşumları gibi doğaya zararlı etkenlere izin verenleri kınıyorum. GÜMÇED Genel Başkanı Adnan Önürmen’in sürekli olarak bölgedeki olumsuz çalışmalara karşı çeşitli girişimlerde bulunduğunu basından takip ediyordum” dedi.
GÜMÇED Genel Başkanı Adnan Önürmen, büyük usta sinema sanatçısının yaşadığı çevreye ve doğaya karşı duyarlı olmasının kendisini çok sevindirdiğini söyleyerek çalışmalarına katkıda bulunmasının kendilerine güç katacağını söyledi. Ülkemizin doğa ve tarih incisi Güney Marmara bölgesinin bugün itibariyle 12 yabancı ortaklı çimento fabrikası, 5 civarında termik santral projesi, altın arama faaliyetleri, nükleer atık tesisleri, asbestli gemi parçalama tersaneleri, taş, kireç ve mermer ocakları vb gibi bir çok doğaya karşı eylemlerin odağı olduğunu dile getiren Adnan Önürmen “ Her şey insan için Önce Çevre” sloganıyla yola çıktıklarını belirten Önürmen “Erdek Ocaklar köyünün dayandığı dağ taş ocakları yüzünden deliş deşik edilmiş durumdadır. Bu doğa düşmanları yüzünden yeşil bitki örtüsü yok edilmektedir. Taş ocakları yüzünden Kapıdağı’nın ekolojik dengesi bozulduğu gibi turizme de büyük darbe vuruyor. Geçmişte herkesin imrenerek baktığı Kapıdağ’ın görüntü kirliliği ve toz bulutları yükselmesi sebebiyle artık yerli ve yabancı turistlerin gelmek istemediği bir bölge haline getirilmiştir. Bu dağların oyulmasına, doğanın tahrip edilmesine karşı yöneticilerimiz bu kadar kör ve sağır mı ki yaşanan çevre katliamlarını görmüyorlar. Ankara bu işe mutlaka el atması gerekir. Yaşadığımız hayata, gelecek nesillerdeki çocuklarımıza karşı sorumluluklarımızı yerine getirmeliyiz. Bizler yer altı zenginliklerimiz olan altın, kömür, taş, mermer gibi şeylerle değil; yerüstü zenginliklerimiz olan kuş ve kelebek sesleri, ağaçlarımız, çiçeklerimizin olduğu bir dünya için çabalamamız gerekir. ” şeklinde konuştu. Erdek Ocaklar gibi Güney Marmara’nın tatil beldesinde faaliyette olan taş ocağının ilgili makamlardan ÇED raporu alındıysa hangi mantıkla veriliğini merak ediyorum diye konuşan Adnan Önürmen “Yaşanan çevre katliamı ile ilgili bölgedeki milletvekilleri, yerel yöneticiler ve sivil toplum örgütlerinin konuya duyarsız kalmaması gerekiyor” dedi.
Çevre katliamına karşı sonuç alamıyoruz
Erdek Ocaklar Belediye Başkanı Hüseyin Durak ise konuşmasında GÜMÇED’in bölge için çok önemli faaliyetleri olduğunu söyledi. Durak “ Erdek Ocaklar beldemizin gözünün önünde faaliyette olan taş ocağının adeta bir yara izi gibi karşımızda olması bizi derinden etkiliyor. Belediyemiz ve çevre halkı olarak sürekli şikayetler etmemize karşın herhangi bir sonuç alamıyoruz. Bu taş ocağı bizim hem doğamızı, hem havamızı hemde turizmimizi etkileyecek. GÜMÇED gibi çevre örgütlerimizin buraya desteğini bekliyoruz” dedi.
Unutulmaz sinema sanatçısı, büyük üstad Ahmet Mekin ile GÜMÇED Genel Başkanı Adnan Önürmen bir süre Erdek Ocaklar Beldesinde sohbet ettikten sonra Ahmet Mekin GÜMÇED’in Erdek Ocaklar Beldesi gönüllü üyesi oldu. Ahmet Mekin konuşmasında “ Zaten doğaya karşı sorumluluğumuzu yerine getirmeye çalışıyorduk. GÜMÇED üyesi olunca artık bir anlam ve resmiyet kazanmış olduk” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.