Pancar üreticisi şeker gibi eriyor

Karacabey Ziraat Odası Meclis Başkanı Hasan Karahasanoğlu:
Pancar üreticisi şeker gibi eriyor
*Hasan Karahasanoğlu, “Kota uygulamasının sona erdirilerek üreticinin şeker pancarı ekimine teşvik edilmesi gerekir. Üretici şeker pancarına küstü. Kota ve maliyet artışları çiftçinin belini büktü. Bu böyle sürerse üretici şeker gibi eriyecek” dedi.
Karacabey Ziraat Odası Meclis Başkanı Hasan Kara-hasanoğlu, pancar ekimine getirilen kota uygulaması ve yüksek maliyetlerin üreticiyi zor durumda bırakmasından yakındı.
Geçici bir yol ile uygulanacağı söylenen ancak daha sonra kalıcı hale gelen kota uygulaması konusunda açıklama yapan Bursa Balıkesir Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı ve Karacabey Ziraat Odası Meclis Başkan’ı Hasan Karahasanoğlu, “Kota uygulaması üreticinin direncini kırdı.
Sonra da giderek artan maliyetler üreticiyi şeker pancarına küstürdü. Son üç yıldır Temmuz aylarındaki yeşil tarlalar görünmez oldu. Şeker pancarını yerini boş arazilere bıraktı” dedi.
“Bir ülkenin olmazsa olmazı üç ham maddedir” diye konuşan Karahasanoğlu, “Un, yağ ve şeker yaşam için gerekli üç ana ögedir. Bu gün bu üçlünün en büyük ayağı şekerdeki dışa bağımlılık giderek artıyor. Kuzey Irak ve bu bölgeden çok sayıda kaçak şeker’in yurdumuza geldiği biliniyor. Bir an önce ülkemizde şeker üreticisine destek verilmeli ve kota uygulaması sonlandırılmalı. Dışa bağımlılığı sadece şeker boyutunda değil, onunla birlikte ortaya çıkan yan sanayinin de varlığını unutmamak gerekiyor” diye yakındı.
Karahasanoğlu, “Nisan ayı sonunda pancar parası almayı bekleyen çiftçinin beli bükülmüştür. Ya üreticinin dayandığı asa alınsın yere düşsün, yada el verilsin ayağa kalksın” şeklinde konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.