Özgürlük mü, diktatörlük mü?

Aylardır süren seçim çalışmalarının sonuna geldik. Yarın, belediye başkanımızın, meclis üyelerimizin ve muhtarımızın seçimini yapacağız. Sabahın erken saatlerinde başlayacak olan oy verme işlemi saat 17’de noktalanacak.
Beş yıl çalıştıktan sonra yeniden görev isteyenler ile ortaya yeni çıkan adayların performansını sandıktan çıkacak oylar belirleyecek elbette.
Önceki gün de yazdım.
Önümüzdeki beş yılı şekillendirecek yöneticileri belirlerken sandıkta acaba sağlıklı düşünen seçmen olabilecek miyiz?
Kaygılıyım.
Çeşitli etkenlere bağlanılabilir. Ancak demokrasi kültürünün yeterince algılanamamış olması, sandığa giden seçmende çıkara dayalı duygusallığı öne çıkardığını söyleyebiliriz..
Geriye dönüp bakıldığında onlarca örnek sıralanabilir.
Demokratik ülkelerde, basına baskı yapılmaz. Gazeteci düşündüğünü özgürce ifade eder. Beğenilmese de eleştirilere saygı gösterilir.
“Alo Fatih’i” bilmeyen var mı?
Demokrasilerde yargı bağımsız karar verir. Polis yargı kararını görmezden gelemez. Yolsuzluk ya da rüşvet soruşturmalarının üstü kapatılamaz. Katiller yargı önüne çıkarılır. Hırsızlar yargı önünde hesap verir. Soruşturma açıldıysa, aklanma yargı önünde olur. Sandık aklanma yeri olarak gösterilmez.
“Deniz feneri” ne oldu?
“Demokrasi amaç değildir, araçtır. Tramvaya binersin, durağa gelince inersin.” Bunlar açıkça söylenmedi mi? Daha sonraki seçimlerde ne değişti?
Emperyalist güçlerce paylaşılan Anadolu’yu kim kurtardı? Cumhuriyeti kim kurdu? Çağdaş Türkiye’nin önünü kim açtı?
Atatürk’e bile “Ayyaş” denilerek karalama yapılıyorsa ve hala aymazlık yaşanıyorsa biraz düşünmemiz gerekmiyor mu?
On günde, on bin memurunun yerini değiştiren başka bir demokratik devlet ismi bilen var mı?
Siz, uydurma ihbarlarla generallerini cezaevlerine göndererek ordusunu darmadağın eden başka bir ülke gördünüz mü?
Seçmene, “Ananı da al git.” “Burası sakatatçı dükkanı değil” diye konuşan başka siyasetçi tanıyor musunuz? Mahkeme kararını tanımayan ve “Yapacağım da, içine girip oturacağım da, sıkıysa gelip yıksınlar” diye rahatça sallayan demokrat bir lider olabilir mi?
Yarın sandıklardan ne çıkacak acaba? Seçmenin kararını inanın ben de çok merak ediyorum.
Umarım demokrasi kazanır!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.