ÖSS’ye gireceklere moral aşısı

Yarın yapılacak ÖSS’ye ilişkin soruları yanıtlayan ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, ÖSS’de, hem kolay hem de zor sorular olacağını belirterek, ”Genel zorluk derecesi itibarıyla geçen yıldan daha zor olmadığını, belki daha kolay olduğunu veya aynı düzeyde olduğunu söyleyebilirim” dedi.
Pazar günü yapılacak ÖSS’ye 1 milyon 530 bin adayın gireceğine işaret eden Yarımağan, adaylara sınava giriş ve kimlik belgesi ile fotoğraflı bir kimliklerini yanlarında getirmeyi unutmamaları uyarısında bulundu. Yarımağan, “Sınava giriş belgesinin aslı olmadan adayların sınava girmeleri mümkün değil. Sınava giriş belgelerini unutmamalarını öneriyorum. Sınav sabahı telaşa kapılmamak için sınava giriş kimlik belgelerini, fotoğraflı bir kimliklerini, kalem, silgi, vesaire malzemeleri sabah kolay bulacakları bir yere koysunlar ve vakitlice sınav yerlerine gelsinler” diye konuştu. Sınavda yöneltilecek soruların zorluk derecesinin sorulması üzerine Yarımağan, “Soruların özgün olmasına dikkat ediyoruz. Mutlaka sorularımızın içinde geçmiş yıllarda sorduğumuz sorulardan farklı yapıda olanların bulunmasına dikkat ediyoruz. Sınava çok sayıda aday girdiği için, bunları birbirinden ayırmak amacıyla soruların kolayları da, zorları da olması lazım. Ama genel zorluk derecesi itibarıyla geçen yıldan daha zor olmadığını, belki daha kolay olduğunu veya aynı düzeyde olduğunu söyleyebilirim” dedi. “Kaç net soru yanıtlayan adayın barajı aşabileceği” sorusuna Yarımağan, bunun net bir yanıtı olmadığını söyledi.
Yarımağan, bu yıl çoğunluğu İstanbul’u tercih edenler olmak üzere toplam 39 bin adayın “tercih ettiği yerde” sınava giremeyeceğini bildirdi.
CEP TELEFONU UYARISI
Bu yıldan itibaren cep telefonu konusunda yeni bir uygulama başlatacaklarını anımsatan Yarımağan, geçen yıllarda adayların sınava gelirken yanlarında cep telefonu getirerek bina girişinde görevlilere teslim edebildiklerini kaydetti. Bu uygulama karmaşa yarattığı için yeni bir düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Yarımağan, “O yüzden bu sene cep telefonu ile binaya girmeyi yasakladık. Adaylar cep telefonlarını ya evlerinde bırakacaklar ya da eğer birlikte geldikleri birisi varsa bina girişinde ona verecekler” dedi. Yarımağan, adayların sınava kurallara uygun kılık kıyafetle katılmaları gerektiğini belirtti. Yarımağan, “Bizim kurallarımız kılavuzda yazılı. Bu Yükseköğretim Kurulu tarafından da kabul edilen kurallar. Bu kurallara göre, gerek başvuru sırasında gerek sınava girerken adayların başının açık olması gerekiyor. Olay sadece türban değil. Başı açık olacak, aday kolay tanınacak bir kıyafette olacak” diye konuştu.
BU YIL DAHA ŞANSLILAR
Yarımağan, bu yıl sınava girecek adayların, gerek kontenjanların artması, gerek liselerin dört yıla çıkarılmasından dolayı lise son sınıflardan mezun verilmeyecek olması dolayısıyla daha avantajlı olacağını belirtti. Adaylara sınavı önemsemeleri önerisinde bulunan Yarımağan, “Önemsemediği bir konuda insanın başarılı olması mümkün değil. Adaylar önemseyecekler, ciddiye alacaklar fakat bunu bir kaygı düzeyine çıkarmayacaklar. Nihayet bu bir sınavdır. Sınavın ötesinde buna biranlam yüklemek gerekmez” dedi. Yarımağan, sınav sonuçlarının 10-15 Temmuz arasında açıklanmasını planladıklarını bildirdi. Yarımağan bu tarihler arasında sonuçların açıklanması halinde adayların tercihlerinin 20 Temmuz’dan sonra alınacağını ifade etti. Ünal Yarımağan, ÖSS’de iki yıllık ön lisans programlarını tercih etmek için gerekli 160 baraj puanı ile lisans programlarını tercih etmek için gerekli 185 baraj puanının hesaplama yönteminde değişiklik yapılmasının planlandığını da açıkladı. Yarımağan, yeni yöntemle daha fazla adayın 160 ve 185 barajını geçeceğini, böylece kontenjanlarda boş kalma oranının azalacağını söyledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.