Öğretmenleri “Maliyet Hesabı” olarak görmeyin!

Öğretmenleri “Maliyet Hesabı” olarak görmeyin!
Eğitim Sen Karacabey Temsilcisi Salih Tunç, Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğretmenler üzerinden maliyet hesabı yaptığını belirterek, güvencesiz çalıştırıldıklarını söyledi.
Öğretmen açığını kapatacak yeterli kadrolu atamanın yapılmaması nedeniyle eğitim niteliğinin düşüğünü vurgulayan Tunç, diğer taraftan da binlerce öğretmenin umutsuzluğa itildiğini kaydetti.
Tunç sözlerini şöyle sürdürdü; “2008-2009  Eğitim Öğretim yılında da eğitim emekçileri yine iş güvencesiz çalıştırılmak isteniyor. Yıllardır Milli Eğitim Bakanlığı tıpkı bir tüccarın malını daha karlı satmak için yaptığı “maliyet hesabı” gibi, öğretmenler üzerinde maliyet hesabı yapmakta ve eğitimin zaten kötü olan niteliğini daha “ucuza getirdikleri” sözleşmeli istihdam politikası ile daha da bozmaktadır. Bu eğitim öğretim yılında da  uygulamadan vazgeçilmemiş Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 5 Kasım 2008 tarihinde 13 bin sözleşmeli öğretmen ataması yapılacağı ilan edilmiştir. Son yıllarda benimsenen “sözleşmeli” istihdamın yavaş yavaş Bakanlığın temel politikası ve şov malzemesi haline geldiği söylenebilir.”
AK Parti hükümetinin politikalarını eleştiri yağmuruna tutan Tunç, “Bugün kamu hizmetleri alanını bir bütün olarak tasfiye etmek, ticarileştirmek için büyük bir uğraş içinde olan AKP hükümeti, eğitime yeterli bütçe ayırmayıp katkı payı,kayıt parası adı altında toplanan yasadışı paralarla eğitimi piyasalaştırıp halkın eğitim hakkını gasp ederken ;eğitim emekçilerini ücretli,sözleşmeli iş güvencesiz çalıştırarak IMF politikalarını hayata geçirmeye çalışıyor. Milli Eğitim Bakanlığı, ihtiyaç duyduğu personeli kadrolu olarak almamakta, doğan boşluğu ise “ücretli ya da sözleşmeli öğretmen” uygulaması ile gidermeye çalışmaktadır. Eğitim emekçileri biliyor ki eğitimin vazgeçilmez unsuru öğretmendir ve eğitimin niteliği, öğretmenin niteliği ile doğru orantılıdır. Öğretmenlik mesleği düzenlilik ve süreklilik gerektirir. Ücretli öğretmenlik uygulaması ise eğitim sürecini kesintiye uğratan en önemli etkenlerden biridir.Ücretli ve Sözleşmeli öğretmenlerin mevcut ücret düzeyi, hukuksal konumu ve çalışma koşulları ile öğrencilere faydalı olabilmesi,insanca bir yaşam sürdürebilmesi ise mümkün değildir. Bu nedenle bütün öğretmenler, hatta eğitim işkolunda çalışan herkes kadrolu ve iş güvencesine sahip olarak çalıştırılmak zorundadır” dedi.
Eğitim fakültelerinden mezun olan işsiz öğretmenlerle ile ilgili olarak hiçbir yapıcı çözüm geliştirmeyen AKP’yi kınadıklarını dile getiren Tunç, “IMF politikalarına bağlılıktan başka kutsal yaklaşımı bulunmayan, okullardaki öğretmen açığı sorunu karşısında eğitimin niteliğini daha da geriletici güvencesiz çalıştırma uygulamalarına imza atan, eğitim emekçilerini ek iş yapmak zorunda bırakarak hem onları hem de çocuklarını mağdur eden, kamu emekçilerinin grevli, toplu sözleşmeli sendikal haklarına şerh koyan, AKP Hükümetinin politikalarını bir kez daha kınıyoruz.Ve buradan Milli Eğitim Bakanlığı’ na sesleniyoruz: IMF’ ye değil, eğitim emekçilerinin sesine kulak verin. Öğretmenlerimizi iş güvencesiz, düşük ücretle çalışamaya mahkum eden ücretli,sözleşmeli istihdam uygulamalarından derhal vazgeçin. 5 Kasım 2008 tarihinde yapılacak atamalarda sözleşmeli değil, tüm öğretmenlerimizi kadrolu atayın. Eğitim Sen olarak tüm öğretmenlerimizi, eğitim ve bilim emekçilerini güvenceli iş, güvenli gelecek için sorunlarımız karşısında birlik ve dayanışma içinde olmaya ve örgütlü mücadelemizi güçlendirmeye çağırıyoruz” şeklinde konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.