Nuri Karaca, üreticinin taleplerini aktardı

Karacabey Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nuri Karaca, birliği ziyaret eden MHP Bursa milletvekili adaylarına üreticilerin taleplerini aktardı.
Temel girdilerden alınan vergilere değinen Nuri Karaca, “Mazot, gübre ve tarım ilaçlarından alınan verginin kaldırılmasını istiyoruz. Bu temel girdiler üretimi artırmak için kullanıldığından, vergi kaybı en kısa zamanda milli ekonomiye geri dönecektir” dedi.
MHP Bursa milletvekili adayları, İlçe Başkanı Hüseyin Erol ile birlikte Kırmızı Et Üreticileri Birliği’ni ziyaret etti. Ziyarette, üreticilerin taleplerini aktaran Birlik Başkanı Nuri Karaca, “Ana girdilerimiz olan mazot, gübre ve tarım ilaçlarından alınan ÖTV ve KDV’nin kaldırılması istiyrouz. Bu temel girdiler üretimi artırmak için kullanıldığından, vergi kaybı en kısa zamanda milli ekonomiye geri dönecektir.
Zirai kredi faizlerinin düşürülmesi istiyoruz. Küçük ve orta ölçekli işletmelere en düşük faiz uygulanması, aile işletmelerinin desteklenmesi ile kırsal kesimden şehirlere göçün önlenmesi sağlanacaktır.
Ziraat okullarının yeniden canlandırılıp, mühendisten çok uygulamada çalışacak eleman yetiştirilmesi ve istihdamının sağlanması gerekir.
Tarsim sigorta kapsamının genişletilmesi, yaygınlaştırılması, böylece önümüzdeki yıllarda kendisini daha çok hissettirecek olan küresel iklim değişikliğinden çiftçinin daha az etkilenmesinin sağlanmalıdır.
Tarımsal ve hayvansal desteklemeler arttırılmalı, zamanında açıklanmalı ve ekim tarihlerinden önce mutlaka ödenmelidir.
Tarımsal sulamada elektrik ve güneş enerjisi kullanımı teşvik edilmeli, bununla ilgili yatırım yapanlara faizsiz krediler verilmelidir. Tarımsal sulamada kullanılan elektrik ve su fiyatları aşağıya çekilmeli, bunların ödemesi de hasat sonrası yapılmalıdır.
Tarımsal sulama sistemleri yenilenmeli ve kapalı sistem sulama yatırımlarına öncelik verilmelidir. Türk tarımının kalkınması için tüm yatırımların önüne alınmalı ve bir an önce bitirilmelidir. Kapalı sistem sulama tesislerinin sağlayacağı su ve para tasarrufu bu yatırımları en kısa zamanda amorti edecektir.
Üretici birlikleri desteklenmeli, finans imkanları sağlanmalı, tüm ürünler destekleme kapsamına alınmalı ve desteklerin birlikler vasıtası ile dağıtımı sağlanarak kayıt dışı ekonominin önlenmesi ve örgütlenme konusunda büyük katkılar sağlanabilir.
Tarım ihtisas mahkemeleri kurularak, çiftçinin tüccar ve sanayici tarafından istismar ve mağdur edilmesi önlenmelidir. Çiftçi ve sanayici arasında yaşanan sorunların çözülebilmesi için iki taraf temsilcilerinden oluşan tahkim kurulları oluşturulmalıdır.
Et sorununun çözümü için aile işletmelerine düşük faizli etçi ırk dişi materyel ithal edilip bunların uygun bölgelere dağıtımı sağlanıp yaygınlaştırılmalıdır.
Çok önemli bir ihracat ürünü olan salçalık domates destek kapsamına alınmalı, verilecek destekler kurulacak olan domates üreticileri birliği vasıtası ile dağıtılmalıdır.
Tarımsal ve hayvansal ihracat ve ithalat zapt-ı rapt altına alınmalı, ithalata uygulanan gümrük vergileri hasat döneminde yükseltilmeli ve bunların düşmesine yol açan dahilde işleme rejimi uygulaması kaldırılmalı ve rekoltesi yüksek ürünlerde ihracat desteği uygulanmalıdır.
Bu önerilerimiz kısa zamanda hayata geçirilirse Türk tarım ve hayvancılığı büyük bir patlama yaparak ülke ve turist ihtiyacının tamamını karşıladığı gibi büyük bir ihracat girdisi de sağlanacaktır” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.