Nilüfer ya temizlenecek, ya da biz sizi temizleyeceğiz!

İnkaya Köyü’nde düzenlenen toplantıdan anlamlı mesaj çıktı:

Bursa Nilüfer Çayı’nın temiz akması için başlatılan mücadele tüm hızıyla sürüyor. Çevrecilerin, derneklerin ve akademik odaların birlikte hareket ederek oluşturdukları, “Nilüfer Temiz Aksın Platformu”na vatandaşlardan da büyük destek geliyor.

Bu kapsamda geçtiğimiz hafta sonu İnkaya Köyü’nde bilgilendirme toplantısı düzenleyen Bursa Karacabeyliler Derneği, Doğa-Der, Karacabey Ziraat Odası ile akademik oda temsilcileri, Nilüfer Çayı’nın kurtarılması için mücadelenin devam etmesini istedi.

Karacabey ve Mudanya’ya bağlı 52 köyü kirliliği ve pis kokusuyla bezdiren Nilüfer Çayı’nın temizlenmesiyle ilgili yapılması gerekenler tüm yönleriyle ele alındı.

Bursa Doğa-Der Başkanı Murat Demir’in üstlendiği toplantıda ilk söz İnkaya Köyü Derneği Başkanı Şaban Abi’ye verildi.

Çocukken Nilüfer Deresi’nden balık tuttuklarını, piknikler yaparak eğlenceler düzenlediklerini dile getiren Şaban Abi, “Ancak son 10-15 yıldan bu yana bırakın balık tutmayı, derenin kenarına bile yaklaşamıyoruz. Nilüfer deresinin temizlenmesini istiyoruz” dedi.

Dernek Başkanı Şaban Abi ayrıca, köyde cep telefonu operatörü olan Turkcell hattıyla konuşma yapmanın mümkün olmadığını, Karacabeyliler Derneği Başkanı Yüksel Ceylan’ın girişimleri sayesinde bu önemli sıkıntıdan kurtulduklarını belirterek, teşekkürlerini iletti.

Bursa Karacabeyliler Derneği Başkanı Yüksel Ceylan, birlik ve beraberliğe dikkat çekerek, “Biz, tüm başarılı işleri yönetimimizle birlikte gerçekleştiriyoruz. Karacabey ve köylerimizde gözle görülür bir birlikteliği sağlamanın mutluluğu içindeyiz” dedi.

Nilüfer Çayı’nın kirli olmasının yalnızca Karacabey ve Mudanya’daki köylerin değil, tüm Bursa’nın sorunu olduğunu ifade eden Ceylan, “Bu köylerde oturan insanlarımız çıkan ürünleri tüketmiyor. Bu ürünleri, tüm Bursa tüketiyor. Bu şekilde herkes dolaylı olarak zehir alıyor. Eğer günümüzde Bursa belediyeleri Makedonya, Bosna ve daha birçok dış ülkedeki meydanları ve restorasyon yapabiliyorsa, iç sorunumuz olan bu Nilüfer Deresi de temizlenmelidir. Bunun başka bir yolu yoktur. Ya onlar bu dereyi temizleyecekler, ya da biz onları Belediye’den temizleyeceğiz. Zehir akacaksa Nilüfer olmaz olsun” diye konuştu.

Etkinlikte çok anlamlı bir konuşma yapan Karacabey Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu, Nilüfer Çayı için çok kez inceleme yaptırdıklarını, bırakın tarla sulamayı, bu derenin yanından geçmenin dahi insan sağlığı için çok zararlı olduğu kanısına ulaştıklarını söyledi.

Karahasanoğlu, “Bu dere yüzünden insanlarımızda her geçen gün kanser hastalığı artıyor. Bu hastalıktan dolayı gözümüzün önünde insanlarımız eriyor ve ölüyor. Ancak her ne hikmetse, insanlarımız endişelerini söyleyemez hale geldi. Günümüzde maalesef korku senaryoları ve baskılar arttı. İnsanlarımız özgür iradesiyle hareket edemez hale geldi. Kurulduğu günden bu güne yana korkusuzca hep doğruyu savunan ve yanlışın devamlı karşısında duran Karacabeyliler Derneği Başkanı Yüksel Ceylan ile tüm yönetim kurulunu böyle bir projeye öncülük ettikleri için çok teşekkür ediyorum” şeklinde sözlerini noktaladı.

İnkaya Köyü Derneği tarafından toplantı sonunda kutlu doğum haftalarında olduğu gibi tüm katılımcılara pilav ikram edildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.