“Nilüfer temiz akacak!”

Bursa Karacabeyliler Derneği’nin kampanyası çığ gibi büyüyor:

Bursa’nın güçlü ve saygın dernekleri arasında yerini alan Karacabeyliler Derneği, ilçe insanını da çok yakından ilgilendiren Nilüfer Çayı’nın kirliliği konusunda faaliyetlerine hız verdi.

Karacabeyliler Derneği önderliğinde, “Nilüfer Temiz Akacak” kampanyası çerçevesinde geçtiğimiz hafta Mudanya’nın Çayönü Köyü’nde gerçekleşen toplantıya ilgi çok büyüktü.

Akademik Odaların yöneticileri, çevre köy muhtarları ve vatandaşların katıldığı toplantıda konuşan Bursa Karacabeyliler Derneği Başkanı Yüksel Ceylan, 1960’lı yıllardan günümüze değin Mudanya’nın yanı sıra Karacabey’i de direkt olarak ilgilendiren Nilüfer Çayı’nın kirliliği ve insan yaşamına olumsuz etkilerini yok etmek için bu yola girdiklerini söyledi.

Ceylan’ın ‘Asrın Projesi” olarak adlandırdığı, “Nilüfer Temiz Akacak” kampanyasına halkın yoğun ilgi göstermesi ise memnuniyetle karşılandı.

Konuyla ilgili ilk iki toplantının Mudanya’ya bağlı Çayönü Köyü’nde yapıldığını belirten Dernek Başkanı Yüksel Ceylan, böyle bir organizasyonun yakın zamanda Karacabey’in Seyran Köyü’nde de gerçekleşeceğini duyurdu.

Nilüfer Çayı’nın temiz akması için toplantıların süreceğini kaydeden Ceylan, “Bu konu Mudanya’yı olduğu kadar Karacabey’i de yakından ilgilendirdiği için sıkıntıyı 52 köy muhtarına aktardık ve her Çarşamba akşamı toplantılar yaparak halkı bilinçlendirmeyi amaçladık. Konunun muhataplarını buna duyarlı hale getireceğiz. İlk toplantımıza yaklaşık 70 kişi katılmıştı. Ancak ikinci toplantıda bu sayının 250’ye çıkması bizleri oldukça mutlu etti” dedi.

Çayönü Köyü’nde gerçekleşen toplantıda Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Doç. Dr. Ertuğrul Aksoy, Bursa Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Eralp Atabek, Bursa Tabibler Birliği Odası Yönetim Kurulu Üyesi Şeref Tuzcu, Bursa Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ali Çevder, Doğader Başkanı Murat Demir, Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Ali Uluşahin, Hürriyet Köyü Muhtarı Ali Pehlivan, Çayönü Köyü Muhtarı Zeki Karadeniz, Çaylı Köyü Muhtarı Hasan Arslan, İnkaya Köyü Muhtarı Osman Turan, Yörükincesi Köyü Muhtarı Mustafa Cihan, Orhaniye Köyü Azası Niyazi İzgün,  Evciler Köyü Azası Nedim Yüksel, Taşpınar Köyü Azası Ahmet Şahin, Hürriyet Köyü Derneği Başkanı Ahmet Kaçar, Bursa Karacabeyliler Derneği yönetim kurulu üyeleri, Nilüfer Halkevi Yönetim Kurulu üyeleri, Şehir Plancıları Odası Yönetim Kurulu üyeleri, Gemlik Yaşam Atölyesi Derneği Yönetim Kurulu üyeleri, Çayönü Köyü Gençlik Kolları ve tüm köy halkı ile çevre köylerden çok sayıda vatandaş yer aldı.

Nilüfer Çayı için el el vermenin önemine değinen Karacabeyliler Derneği Başkanı Yüksel Ceylan, “Burada bu kadar insanın bir arada olması gerçekten çok önemli. Muhtar ve vatandaşlarımızın da bizlere destek vermesi çok güzel. Bursa’da faaliyet gösteren akademik odaların başkanları ve yöneticileri bizimle beraber hareket ediyor.

Nilüfer Çayı’nın kirlilik oranlarının belirlenmesi ve tüm tahlillerin yapılması gerekir. Bizler de insan gücünü sağladığımız taktirde kimse bu gücün karşısında duramaz.

Karacabeyliler Derneği olarak en büyük özelliğimiz; ‘Yapılamaz, imkansız’ denilenin üzerine ısrarla gitmemizdir. 14 kişiyle çıktığımız bu anlamlı yolda şu an 25 binleri bulmuş durumdayız. Yapılamaz’ı başarmışsak, hiç kimsenin şüphesi olmasın ki Nilüfer Çayı’nı da temiz akıtacağız. Çünkü biz hiç bir yerel yöneticiden veya kamu kurumundan yapamayacağı bir şey istemiyoruz. Bursa belediyelerimiz öyle güçlü hale geldi ki, artık Mekedonya’ya, Bulgaristan’a hizmet götürüyorlar.

Sayın yöneticilerimize dış ülkelerden önce insan yaşamını tehdit eden bu dereyi temizlemelerini istiyoruz. Tabi ki dış ülkelere yapılan hizmetler de güzel ancak önce Bursa diyoruz. Eğer bir yerel yönetici bunları sponsorlar sayesinde yapıyoruz derse, bu derenin de temizlenmesi için sponsor bulunmasını ve yine önceki yıllarda olduğu gibi ‘Nilüfer temiz aksın, zehir akacaksa bu nehir olmaz olsun’ diyoruz.

Bundan sonraki geniş katılımlı toplantımız yine Çayönü Köyü’nde yapılacaktır. Ondan sonraki hafta ise Karacabey’in Seyran Köyü’nde gerçekleşecektir. Tüm köylerimizi, Karacabey’deki tüm odaları, siyasi parti yöneticilerini, sivil toplum örgütlerini ve halkımızı davet ediyoruz” şeklinde sözlerini tamamladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.