Nilüfer Çayı için tek yürek!

Çevrecilerden kirliliğe büyük tepki:

Doğa-Der ile Eko-Yaşam dernekleri olmak üzere TEMA Karacabey Gönüllü Sorumluluğu, Bursa Kimya Mühendisleri Odası, Bursa Tabipler Odası, Bursa Barosu, Karacabey Ziraat Odası, Bursa Karacabeyliler Derneği ve Mudanya’nın Çayönü Köyü halkının da desteklediği “Nilüfer Çayı Temiz Aksın” eylemine yaklaşık 200 kişi katıldı.

            Yeniköy yolu üzeri Tokat virajında başlayan eylem, yaklaşık 4 kilometrelik yürüyüşün ardından Nilüfer Çayı’nın denize döküldüğü noktada son buldu.

            Nilüfer Çayı Temiz Aksın platformu üyeleri, çayın denize döküldüğü noktada tepkilerini dile getirdi. Yürüyüş sırasında çevreciler, taşıdıkları pankart ve dövizlerle kirliliğe büyük tepki gösterdi.

Eyleme destek veren balıkçılar ise, bir zamanlar Karacabey Balık Hali’nde yılan balığının bile eksik olmadığını, ancak kirlilik yüzünden bu türün Marmara Denizi'ne uğramadığını anlattı.

Bizi kirlilikten kurtarın, yoksa biz sizden kurtulacağız!

Doğader Yönetim Kurulu Başkanı Murat Demir, Nilüfer Çayı çevresindeki köylerde 2,5 aydır sürdükleri bilgilendirme toplantılarında, kirliliğe dikkat çekmek istediklerini söyledi. Demir, önümüzdeki günlerde eylemlerini Bursa merkezde sürdürerek yetkililere; “Nilüfer temiz akana kadar mücadelemize devam edeceğiz. Bu çayı temizleyin. Bizi bu kirlilikten kurtarın. Aksi halde biz sizden kurtulacağız” uyarısında bulunacaklarını dile getirdi.

Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Ali Uluşahin de, çaydan tarım sulaması yapan, ağır metal içeren balıkları tutan köylülerin sesi olmak adına yola çıktıklarını belirtti.

Uluşahin, Nilüfer temizleninceye kadar mücadeleye devam edeceklerini kaydetti. Nilüfer Çayı'nın Marmara Denizi'ne döküldüğü noktada gerçekleştirilen eylemde balıkçılar da açtıkları pankartlarla sanayi atıklarının denizi kirletmesine 'dur' denilmesini istedi.

Diğer taraftan Karacabey’den eyleme TEMA üyeleri, Nilüfer’in temiz aksamı için mücadeleye devam edeceklerini belirterek, tüm ilçe halkını duyarlı olmaya davet etti.

Jandarmanın geniş güvenlik önlemi aldığı eylem olaysız sona ererken çevreciler, eyleme otobüs desteği veren Üstündağ Turizm’e de ayrıca teşekkür etti.

          

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.