Nesli tehlikede olan hayvanlar koruma altında!

Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürü Yaşar Dostbil, son yıllarda yapılan çalışmalarla Ceylan, Anadolu yaban koyunu, alageyik gibi nesli tehlike altında olan yaban hayvanlarının, eskiden yok olduğu alanlara yeniden yerleştirilerek, uydudan takibi sağlayan tasmalarla izlendiğini bildirdi.
Dostbil, Dünya Hayvanları Koruma Günü dolayısıyla Karacabey’de Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun açtığı Celal Acar Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nin, Türkiye’de ilk ve çok önemli bir adım olduğunu söyledi.
Bakıma muhtaç, yaralı muhtaç hayvanların rehabilitasyonunun büyük önem taşıdığını ifade eden Dostbil, uluslararası sözleşmeler gereğince el konulan, sahipsiz kalan, tedaviye ve bakıma muhtaç olan av ve yaban hayvanlarının, yaşam alanlarına bırakılana kadar bakım tedavi ve rehabilitasyonlarının yapılacağını bildirdi.
Karacabey’e açtıkları ülke yaban hayatı için önemli olan merkez için 800 bin lira harcandığını vurgulayan Dostbil, tesiste, yırtıcı kuş, su kuşları, egzotik kuşları, aslan, kaplan, kurt, Ceylan, geyik, maymun, kaplumbağa, Sülün gibi yaban hayvanları için bakım üniteleri bulunduğunu anlattı.
Yaban türlerinin korunması, yeni yaşam alanlarının iyileştirilmesine yoğun çaba harcandığını dile getiren Dostbil, şöyle konuştu; “Son yıllardaki çalışmalarla Ceylan, Anadolu yaban koyunu, alageyik gibi nesli tehlike altında olan yaban hayvanlarımız eskiden yok olduğu alanlara yeniden yerleştirilerek, uydudan takibi sağlayan tasmalarla izleniyor. Bu hayvanların ülkemiz tabiatından yok olmasının önüne geçilmeye çalışılıyor. Ülkemiz genelinde yaygınlaştırılan çalışmalarla daha önceden hakkında bilgi sahibi olunamayan, fotoğraflanmaları son derece zor olan karakulak ve vaşak gibi yırtıcılar da görüntülendi.”
Dostbil, ‘Leylekler Yuvasız Kalmasın Projesi’ kapsamında ülkedeki leylek yuvalarının tespit edildiğini de anlattı. Suni leylek yuvalarının yapımına hız verildiğini belirten Dostbil, “Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında sokak hayvanları kontrolleri devam etti. 2009-1010 yıllarında da çalışma yapılan bu sahalarda, 2011’de 70 ilde 2 milyon lira ödenek ayrılarak 33 bin sokak hayvanının kısırlaştırılarak rehabilite edilmesi sağlandı” bilgisini verdi. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.