Mustafakemalpaşa nükleer ve kimyasal çöplük mü oluyor?

Mustafakemalpaşa nükleer ve kimyasal çöplük mü oluyor?
Mustafakemalpaşa’nin İnatlar Köyü arazilerinde “AFÖS” isimli bir şirket tarafından kurulması planlanan Nükleer ve Kimyasal atık tesisiyle ilgili karar Bursa İl Genel Meclisi’nce başka bir tarihe ertelendi.
İnatlar Köyü arazileri bir süre önce orman araştırma alanı olarak kullanılması nedeniyle köylüler tarafından terk edilmişti.
Hazırlıkları yaklaşık 1 yıldır süren Nükleer ve Kimyasal atık imha tesisi oluşturma çabalarının AKP ilçe yöneticileri ve İl Genel Meclisi üyelerince halktan sır gibi saklandığı ortaya çıktı.
Bayındırlık İl Müdürü Ali Özyurt şirket ortağı mı?
AKP Bursa Milletvekili Ali Koyuncu’nun kurulması için özel çaba gösterdiği ileri sürülen Nükleer ve Kimyasal atık imha tesislerini kuran şirket ortaklarından birinin Bayındırlık İl Müdürü Ali Özyurt olduğu ileri sürüldü. Ali Özyurt, Mustafakemalpaşa Belediyeler Birliğinin Yalıntaş sırtlarında çöp imha alanı açmak için yaptığı girişimlere destek vermezken, kendisinin içinde bulunduğu şirket yararına iş takipçiliği yapması devlet gelenekleriyle örtüşmediği dile getirildi.
İnatlar Köyü’nden 8,5 dekar arazi satın alan ve bunun karşılığında şirket ortaklarından birinin Mustafakemalpaşalı olduğu ileri sürüldü.
Ali Koyuncu’nun Mali Danışmanı Fuat Doğan’ında ortaklar arasında yer aldığı ve son ortağın ise Uluslar Arası Nükleer ve Kimyasal çöplere mezar arayan şirketlerle Türkiye arasında bağ oluşturmaya çalışan Ömer isimli Türk kökenli bir Almancı olduğu ifade edildi.
Orman yangınları , tesislere yer açmak için miydi?
Temmuz başında İnatlar Köyü’ndeki ağaçlandırılmış orman arazilerinde aynı anda üç ayrı yerde yangın çıkması, bölgede yakalanan Karacabey plakalı bir araç içindeki üç kişinin kundakçı olduğu savıyla güvenlik güçlerince gözaltına alınması bu konudaki kaygıları güçlendiren bir kanıt olarak gösteriliyor.
Bu yangınların tesislere daha geniş alan açmak için çıkarılmış olabileceği iddia ediliyor.
Alanda inceleme yapılmadan 8 kurum rapor verdi
İnatlar Köyü’nün idari olarak bağlandığı Çördük Köyü Muhtarı adı geçen bölgede kendisine bilgi vererek sadece DSİ’nin bir inceleme yaptığını belirtti.
İmar izni verilebilmesi için başvuru dosyasında 8 kurumun proje hakkında olumlu raporlarının bulunması ve tesis büyüklüğü kadar şirket adına tescili yapılmış tapunun da dosyada yer alaması gerekiyor.
İl Genel Meclisi erteledi
İl Genel Meclisi İmar Daire Başkanlığı’nın “usulüne uygun olduğu” raporu başka bir tarihte görüşmek üzere erteledi. Kararın onaylanması halinde ilgili firma, tesisin kurulması için imar izni almış olacak. Mustafakemalpaşa İnatlar Köyü’nde kurulacak tesislerde; Nükleer, Kimyasal ve hertürlü Sanayi atıklarının yakıldıktan sonra toprağa gömülerek imha edileceği kaydedildi.
Uluslararası normlara göre tesisin 3 km yarı çaplı çevresi 1. derecede tehlikeli bölge olarak kabul ediliyor. Bu bölgeye canlıların önlemsiz girişi yasaklanıyor. Tesisin 30 km yarı çapındaki çevrede doğaya çok ciddi zararlar vereceği de bilimsel raporlarla belirtiliyor.
Mustafakemalpaşa’ya 8 km uzaklıkta çernobil istiyor musunuz?
Mustafakemalpaşa halkından sır gibi saklanan tesislerde 400 kişiye ekmek kapısı açılacağı iddiasıyla müjde sunulmaya çalışılması büyük tepki çekti.
Çevreciler ise hiçbir koşulda izin verilmemesi gereken tesislerle “Tehlikenin geliyorum” dediğine vurgu yaptı.
Şirketin kuruluş, başvuruşu için Valilik düzeyinde bir milletvekili tarafından özel olarak takip edilmesi, 8,5 dönümlük bir tapuyla işe kalkışılması, sermaye yetersizliği gibi bilgiler, özel önlemlerin alınamayacağının işareti gibi görünüyor. Mustafakemalpaşalıların oylarıyla milletvekili olan Ali Koyuncu ise bu konuda hedef noktası olarak gösteriliyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.