Mısır Kurutma’da sona doğru

Temeli, AKP Grup Başkan Vekili Faruk Çelik ile Kaymakam Dursun Balaban birlikte attı.
Mısır Kurutma’da sona doğru
Karacabey Ticaret Borsası’na ait 2 bin 700 metrekare alana kurulacak olan Mısır Kurutma Tesisi’nin temelini AKP Bursa milletvekili Faruk Çelik ve Kaymakam Dursun Balaban birlikte attı. Temel atma töreni dün, AKP Grup Başkan Vekili Faruk Çelik, AKP Milletvekili Mehmet Emin Tutan, Kaymakam Dursun Balaban, İlçe Emniyet Müdürü Varkın Suyuak İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Altuntaş, İl Tarım Müdürü Hüseyin Yıldızlar, İl Tarım Müdürü Yardımcısı M. Ali Koçkaya, KTSO Başkanı Özer Matlı, KTSO Meclis Başkanı Tarık Tezel, Daire Amirleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütlerinin yöneticileri ve halkın yoğun katılımıyla gerçekleşti.
Törende konuşan Karacabey TB Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Orhan, “Borsamız 1968 yılından buyana hizmet vermektedir. Yöremizde yaklaşık her yıl 150 bin dönüm mısır ekimi yapılmaktadır. Hasattan sonra rutubetin yüksek olması neniyle çiftçimiz ürün depolaması ve değerinde satma gibi sorunlarla baş başa kalmıştır.Vali Nihat Canpolat’ın Mısır Kurutma Tesisi’ni kazandırma sözü vermesi üzerine harekete geçtik. Borsa Meclisinde yapılan toplantı sonucu 2 bin 700 metrekare alanda bu tesisin yapılacağının uygun olduğunu düşündük. Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası, Karacabey Ziraat Odası ve AKP İlçe Başkanlığı’nın desteğini alarak projeye talip olduğumuzu Vali Canpolat’a ilettik.
Mısır Kurutma Tesisi’nin sağlıklı bir şekilde çalıştırılabilmesi için Ziraat Odası ile birlikte hareket edeceğiz. İlçemizde yetiştirilen ürünlerimizin paketlenmesi, soğuk hava depolarında muhafaza edilerek yurtiçi ve yurt dışı pazarına daha kolay pazarlanabilmesi için Sebze ve Meyve Hali karşısındaki 13,500 metrekarelik alana da talibiz. Borsamız, ‘Çiftçi varsa sanayici vardır. Çiftçi varsa tüccar vardır’ prensibiyle hareket etmektedir” dedi.
Karacabey Ziraat Odası Başkanı Nuri Karaca, “Beş senelik bir proje nihayetinde gerçekleşiyor. Karacabey Ovası’nda her yıl 150 bin ton mısır hasadı yapılmaktadır. Soğan ve bezelyeden sonra ikinci ürün olarak ekilen mısır doğal olarak çok rutubetli olmaktadır. Neticesinde yaş mısırı depolamak ve ürünü değerinde satmak gibi sorunlar ortaya çıkmaktadır. Mısır kurutma tesisi işte burada devreye girerek çiftçimizi sıkıntıdan kurtaracak. Mısır kuru olunca tüccar buraya gelecek ve ticaret canlanacaktır. Bu tesis yöremize yapılan en büyük tarım yatırımlarından birisidir. Ziraat Odası olarak bizde personel desteği sağlayacağız. Öncellikli olarak küçük çiftçiye hizmet vereceğiz.” diyerek konuşmasını bitirdi.
İl Özel Genel Sekreteri Ali Altuntaş ise, “ Asfalt, kanalizasyon gibi görevlerimizin yanında ilk kez tarım sektörüne yatırım yapıyoruz. Taşın altına elimizi sokma gereği duyarak desteğimizi esirgemedik. 11.05.2007 tarihinde ihale edilen Karacabey Ticaret Borsası Mısır Kurutma Tesisi, saatte 30 ton kapasiteli ve son teknolojiyle donatılmış olacaktır. Çiftçimiz her yıl Mısır Kurutma tesisi için 9 trilyon para harcandı. Bursa’da 160 bin ton mısır üretimi yapılırken, 130 bin ton mısır üretimiyle Karacabey’in önemli bir yeri vardır. Mısır Kurutma Tesisi çiftçinin çok önemli bir sorununu giderecek” diye konuştu.
Sorunlarla dolu bir çok düğümün olduğunu belirten AKP Grup Başkan Vekili Faruk Çelik, “Her yıl 1.2 milyon ton mısır üreten Türkiye’nin 4 milyon tona ihtiyacı vardır. Aradaki farkı kapatmak için mısır ithal ediyoruz. Artık kendi ihtiyacımızı karşılamak üzereyiz. Mısır kurutma tesisi gelinen noktayı gösteren bir örnektir. Irak’ın işgaliyle petrol fiyatları arttı. Tarım girdileri 3.5 katına çıktı. Tarım sektörünün üzerine binen yükü desteklemelerle aşcağız. Çiftçimizin ürününü en değerli olduğu zamanda ve kaliteli olarak satmak için depo sistemine geçmemiz gerekiyor. Daha önceleri de gündeme gelen elektrikli sulama için kaynak aktarılacaktır.
On gündür işi gücü bıraktık, Manyas Gölü’nden gelen su için uğraşıyoruz. 50 milyon metreküp su alma hakkımız var. Fakat 20 milyon metreküp su alabildik. Balıkesir Valiliği yapılan anlaşmalara uymayarak çiftçinin hakkı olan suyu Göldeki balıkların öleceği iddiası ile vermiyor. Valilik öncelikle kaçak çeltik üreticisin gölden su almasını engellesin. Su hepimize yetecektir. Çiftçinin hakkı olan suyu alması için çalışmalarımız sürüyor. Bugün yarın çalışmalarımızın sonuna geleceğiz. Manyas Barajı yağacak ilk yağmurla su tutma işlemini yapacak, buradan gelecek suyla yaşanan kuraklığın önüne geçeceğiz” dedi.
Törende, Bursa Valisi Nihat Canpolat’a, AKP Grup Başkan Vekili Faruk Çelik’e, AKP milletvekili adayı Mehmet Tunçak’a Borsa Başkanı Doğan Orhan plaket verdi. Ticaret Borsası Meclis Başkanı Cemalettin Kula’da, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Altuntaş ve AKP İlçe Başkanı Halit Türkkan’ı ödüllendirdi.
Ardından Karacabey Ticaret Borsası Mısır Kurutma Tesisi’nin temel atma törenine geçen konuklar burada hep beraber inşaatın ilk harcını attılar. Temel atma töreni sırasında Gölecik Barajıyla ilgili sorulara yanıt veren Çelik, “23 Temmuz’dan sonra o konuya da bakacağız” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.