Meme kanserini yenebilirsiniz!

Sağlık Grup Başkanlığı’na bağlı 1 Nolu Sağlık Ocağı, meme kanserine karşı öğrencileri bilinçlendirdi.
Şükran Yemişçioğlu Kültür Merkezi’ndeki programa öğretmenler ile öğrenciler büyük ilgi gösterdi. 1 Nolu Sağlık Ocağı’nda görevli Dr. Özen Bilhan ile Ebe Gülsüm Güder, ‘Kendine Kendine Meme Muayenesi ve Meme Kanseri’ konulu konferansta katılımcıları bilgilendirdi.
Meme kanserinin kadınlarda en sık görülen kanser olduğuna dikkat çeken Dr. Özen Bilhan, “ Meme kanseri, kadınlarda en sık karşılaşılan tümördür. Bu sıklığına karşın, tarama etkili bir tedavi ile tamamen tedavi edilebilen bir hastalıktır. Meme kanseri tanısı konulduğu zaman, moralinizin aşırı bir şekilde bozulması ve ‘Neden ben?’ diye sormanız normaldir. Ancak, unutmayınız ki bu hastalık tedavi edilebilir ve yaşamınıza kaldığınız yerden sağlıklı bir şekilde devam edebilirsiniz. Meme kanseri tanısı konulduğunda ilk yapacağınız şey, bu hastalıkla ilgili araştırmaların, ameliyatların ve diğer tedavilerin en fazla yapıldığı, yeniliklerin uygulandığı meme merkezlerine ve bu konuyla ilgili uzmanlara ulaşmaktır. Meme kanserinin tanı ve tedavisinde deneyimli uzmanlar her yıl yüzlerce meme kanserli hastayı muayene, tedavi ve takip etmektedirler. Meme kanseri tedavisi, cerrahi ve plastik cerrahi, kemoterapi, radyoterapi ve hormonoterapi ile zaman alan bir süreçtir. Bu süre bazen aylar alabilir. Tedavi sırasında psikolojik sorunlarla ve tedavilerin yan etkileri ile karşılaşabilirsiniz. Ancak bu süreyi, iradenizle, sabırla ve size destek olan eşiniz, doktorunuz, akrabalarınız ve arkadaşlarınız ile çok rahat bir şekilde geçirebileceksiniz. Ülkemizde, insanlar arasındaki dayanışma ve yardımlaşma arzusu ve gayreti batı toplumlarından çok daha fazladır. Ancak, çevrenizdeki bazı bilinçsiz insanlar istemeden de olsa moralinizi bozabilirler. Bu nedenle hastalığınızı ve problemlerinizi sadece sizin en yakınınızdaki insanlar ve doktorunuzla paylaşın. Tedavi süresinde ve sonrasında, yaşama yeniden başlayacağınızı düşünün. Stresle mücadele etmesini öğrenin, karşılaştığınız problemleri çok fazla önemsemeyiniz” dedi.
Meme kanserinin erken tanı ve etkin bir tedavi ile tamamen iyileşebilen bir hastalık olduğuna dikkat çeken Ebe Gülsüm Güder, “Ancak, erken tanı için kadınların düzenli olarak kendi kendilerini muayene etmeleri, meme cerrahına muayenelerini yaptırmaları, meme cerrahının önereceği röntgen merkezlerinde tetkiklerinin ve meme kanseri konusunda uzman olan hekimler tarafından tedavi ve takiplerinin yapılması gerekir” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.