Mecliste, “Siyah-beyaz” tartışması

*Belediye’nin Ekim Ayı Meclis Toplantısı’na “Siyah-beyaz” tartışması damga vurdu.
*Koç, muhalefetin “Siyaha beyaz, beyaza siyah” mantığıyla hareket ettiğini kaydetti. Muhalefet ise, Başkan’ın aceleci tavrına bir anlam veremediğine vurgu yaparak, bazı konuların derinlemesine incelenmesi gerektiğini anlattı.
*Yer altı sularının korunmasını sağlamak amacıyla “Su Komisyonu” oluşturuldu. 5 kişiden oluşan komisyon, 1 yıl süre ile görev yapacak ve önümüzdeki meclis toplantısına ayrıntılı bir rapor sunacak.
*Tahıl Dükkanları’ndaki esnafa son bir şans vermek için hazırlanan maddede; 01 Ocak 2007 tarihinden itibaren mahkeme kararı gereği, Belediye adına yatırılan kira bedelleri, esnafın davalarından vazgeçmesi ve anahtarlarını teslim etmesi koşuluyla kabul edildi. CHP’li Meclis Üyesi Bülent Fıçıcı, durumu esnafa yönelik, “İnce bir çalım” olarak değerlendirdi. Başkan Koç ise, kimseye çalım atmadıklarını belirterek, soruna çözüm aradıklarını sözlerine ekledi.  
Karacabey Belediyesi “2009 Ekim Ayı Meclis Toplantısı” siyaha beyaz, beyaza siyah tartışmalarına sahne oldu.
            Bazı gündem maddelerinin tartışıldığı esnada, muhalefetin “Ret” ve “Çekimser” kalmalarına bir anlam veremeyen Başkan Ergün Koç, konuyu “Çok manidar bir durum” olarak nitelendirdi.
            Muhalefet üyeleri ise, Başkan Koç’un aceleci tavrına bir anlam veremediklerini belirterek, konuların derinlemesine incelenmesinden sonra karar verilmesinin daha doğru olacağını savundu.
            Meclis Salonu’nda yapılan toplantıya, 25 üyenin yanı sıra, Belediye daire amirleri ile çok sayıda vatandaş katıldı. İstifa sesleriyle çalkalanan AK Parti’de ise, yönetim kurulu üyeleri birlik mesajı vermek için toplantıya akın ederken, İlçe Başkanı Adem Surguç’un şehir dışında olduğu belirtildi.
            8 konunun yer aldığı toplantıda gündem dışı gelen önergelerle birlikte 21 madde görüşüldü. İmar planlarında yapılan değişikliklerin yanı sıra, Karacabey içinde uzun vadeli şehir vizyonu hazırlanması, eski Belediye Başkanları’nın isimlerinin cadde, sokak, meydan ve parklara verilmesi, Belediye Başkanı’na, Akaryakıt İstasyonu, fırın, otobüs, doğalgaz işletmelerine ilaveten yüzme havuzu, düğün salonu, Yeniköy mesire alanı ile diğer eğlence yerlerine gezi işletme kurulması için KTSO’ya sicil kaydı yaptırılması ve bu konuda  yetki verilmesi oy birliğiyle kabul edildi.
Kaçak yapılar sorunu
            Gündemin 3. maddesinin (b) bendinde yer alan konu oy çokluğuyla kabul edildi. Sırabademler Mahallesi, 54 pafta, 256 ada, 2 ve 3 nolu parsellerin cephe aldığı 143 Sokağın, Ticaret Bölgesi’nden konut bölgesine dönüştürülmesi tartışıldı. 4 Ağustos’ta alınan meclis kararı gereği bölgenin Ticaret Bölgesi’ne dönüştürüldüğü ancak, daha önceden inşaatları tamamlamış vatandaşların ikamet ettiği taşınmaz sahiplerinin itirazı üzerine Şehir Plancılarından sözlü görüş alındığı ve şikayetçilerin mağdur olacakları konusunda değerlendirme yapıldığı kaydedildi. İmar Komisyonu’nun inceleyerek meclise taşıdığı bölgeyle ilgili Ağustos Meclis Toplantısı’nda alınan kararın iptal edilmesiyle ilgili yapılan oylamada, 13 evet oyuna karşı 13 ret kullanıldı. Eşitlik durumunda Başkan’ın oyu 2 sayıldığı için kabul edildi.
            Başkan Ergün Koç ile muhalefet arasında, “Kaçak Yapılar” konusu tartışmalara neden oldu. Bayramdere Köyü Yeniköy Mevkii’nde bulunan 4 ve 5 nolu parsellerle ilgili olarak; Belediye Meclisi’nin 05 Kasım 2008’de aldığı karar gereği, mülkiyeti Maliye Hazinesine ait yerlerin sınırlarının belirlenmesi ve  bu alanda harita ve ilave imar planı yapılması gerektiği belirtildi. Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü’ne gönderilen kıyı kenar çizgisi kapsamındaki parsellerin imar planı uygulamasına geçilmesinin olanaksız olduğu kaydedildi.
            Yukarıda sıralanan işlemlerin ciddi bir harcama yaratacağı ve karşılığının alınamayacağı ileri sürülerek Belediye’ye kaynak israfı getireceği dile getirildi. Fen İşleri Müdürlüğü’nün Meclise sunduğu ve 05 Kasım 2008 tarihinde alınan kararın iptal edilmesi konusunda 13 evete karşı, 13 çekimser oy kullanıldı. Muhalefetin çekimser kalmasının manidar bir durum olduğunu belirten Başkan Koç, siyaha beyaz, beyaza siyah mantığından vazgeçilmesini istedi. Muhalefet üyelerinden CHP’li Bülent Fıçıcı çekimser kalmalarındaki nedeninin, Yeniköy’deki vatandaşların mağduriyetinin giderilmesi yönünde bir karar alınmamasına bağladı. Konu oy çokluğuyla kabul edildi.
Su Komisyonu oluşturuldu
            Gündemin son maddesinde “Yer altı Suları Yönetmeliği” ile Su Komisyonu kurulmasına oy birliğiyle karar verildi. Belediye mücavir alan kapsamında yer alan içme suyu havzalarının korunması ve yer altı sularının kontrolsüz kullanılmaması gerektiği belirtildi. Konuyla ilgili, 167 Sayılı Yer altı Suları Hakkındaki Kanun ile bu kanuna ilişkin 1961 yılında çıkarılan, “Yer altı Suları Yönetmeliği”nin meclisçe görüşülerek karara bağlanması istendi.
            CHP’li Fıçıcı tarafından ilgili kanunda Belediye hükümlerine rastlanılmadığı, bu konudaki tam yetkinin DSİ’de olduğu ve acele bir karar alınmaması gerektiği ileri sürülmesine karşın  Başkan Koç, “Bizim zamanımız çok değerlidir. Çevremize sahip çıkma adına bunu hemen yapmalıyız” dedi.
            Açık oylama sonucu 5 kişiden oluşan Su Komisyonu’na; Hayati Demirel, Şenol Erol, Vedat Mert, Gönül Avil ve Orhan Güzel seçildi. 1 yıl süre ile görev yapacak Su Komisyonu, gelecek meclis toplantısına konuyla ilgili ayrıntılı rapor sunacak.
Esnafa son bir şans mı, yoksa ince bir çalım mı?
            Gündem dışı gelen maddelerin çoğu ilgili komisyonlara havale edilirken, Tahıl Dükkanları’ndaki esnafa yönelik alınan karar dikkat çekiciydi. Tahıl Dükkanları’ndaki esnaf ile Belediye arasındaki sorunun çözümüne yönelik İçişleri Komisyonunun hazırladığı karar gereğince; 1 Ocak 2007’den itibaren mahkeme kararı gereği kiralarını ayrı bir hesaba yatıran esnafın davalarından vazgeçmesi ve anahtarlarını teslim etmesi koşuluyla kira bedellerini alabilecekleri tartışıldı.
            Konuyu, “İnce bir çalım” olarak nitelendiren CHP’li Bülent Fıçıcı’ya yanıt veren Başkan Koç, “Oradaki insanlar, kendi çıkarları doğrultusunda hareket ediyorlar. 52 bin kişinin hakkını çiğniyorlar. Bu konuda onlara son bir şans daha veriyoruz. Mahkeme kararının netleşmesi ise an meselesidir. Kimseye çalım attığımız yok” diye konuştu. Yapılan oylamada 14 evete karşı, 12 çekimserle konu, oy çokluğuyla kabul edildi.    

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.