Marmara’da kaykay paniği

Yaklaşık iki yıldır denizlerimizin ve balıkçılarımızın korkulu rüyası olan Kaykay hastalığı, başta Karacabey Boğazı olmak üzere tüm Marmara’da etkisini giderek gösterirken, balıkçılar adeta baş belaları olan bu tek hücreli canlılara karşı önlem alınamamasına tepki gösteriyorlar.            
 Balıkçılar,  jelimsi ve sümüksü yapışkan bu maddenin, tek hücreli bir canlı olduğunu ve tüm denizlerimizi giderek sardığını belirterek, “balıkçılarımız bu kaykay nedeniyle çok zor durumdalar. Balık tutmak giderek olanaksız  hale geldi.
Gırgır tekneleri, karides tekneleri ve küçük balıkçılar elleri boş dönüyorlar. Denizin dibinde ağlara yapışan ve onları yıpratıp, yırtan, ağırlaştıran bu madde deniz canlılarını da tehdit ediyor. Kimsenin önlem aldığı yok” dediler.
Deniz kirliliğin geldiği boyutları gözler önüne seren  Yeniköy’lü balıkçılar, türlü türlü hastalık ve salgın maddelerin denizlerdeki balık neslini tükettiğini, deniz içindeki oksijeni emdiğini vurgulayarak, “Karacabey Boğazı ve Marmara denizi   bu kaykay denilen illet yüzünden bitmek üzere. Balıkçılar kredilerle ayakta durmaya çalışıyorlar. Balık nesli tükeniyor. Bu mikroplara karşı önlem alınmıyor. Eğer tedbir alınmazsa, bu bölgede balıkçılık tarihe karışacaktır ve bu hastalık tüm denizlerimize yayılacaktır. Gerekli önlemlerin alınmasını, mücadelenin başlatılmasını talep ediyoruz” diye konuştular.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.