Leylek göçü için elektrik kesintisi

Avrupa Leylek Köyü ilan edilen Eskikaraağaç Köyü'nde düzenlenen çalıştayların ilk olumlu sonucu alınmaya başlandı. Çalıştaylarda leyleklerin göç yolunda enerji nakil hatlarında önlem alması istenen Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş., göç öncesi dün saat 05.00-07.30 saatleri arasında elektrik kesintisi uyguladı.

Her yıl leylekler için şenlik organizasyonunun yapıldığı Eskikaraağaç'ta düzenlenen çalıştaylar meyvesini vermeye başladı. 2011 yılında Avrupa Tabiat Mirası Vakfı tarafından "Avrupa Leylek Köyü" ilan edilen Eskikaraağaç'ta geçtiğimiz Haziran ayında 9'uncusu düzenlenen şenlik ve çalıştaya Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş.'den de bir temsilci katılmıştı. Çalıştay katılımcıları UEDAŞ'ın konuya ilgi göstermesinden memnuniyet duyduklarını ifade ederek; kurumdan, leyleklerin yaşam hakkına saygı duymasını istemişti. Çalıştay'da bölgede ve göç yolları üzerinde leyleklerin ölümüne neden olan, elektrik hatlarının "kuş dostu" hat olarak düzenlenmesi için UEDAŞ Bursa Bölge Müdürlüğü ile işbirliği yapılması kararlaştırılmıştı. UEDAŞ konu ile ilgili duyarlılığını dün sabaha karşı Nilüferköy, Ahmetbeyköy ve Aksungur köyleri çevresinde göç yolculuğu öncesi toplanan leylekler için 05.00-07.30 saatleri arasında elektrik kesintisi uygulayarak gösterdi.

Göç yollarındaki teller izole edilmeli

Geçtiğimiz yıl aynı bölgede birçok leyleğin göç öncesi elektrik hatlarına çarparak, öldüğünü hatırlatan Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Şazi Çavuşoğlu "UEDAŞ' ın bu yaklaşımı bizi sevindiriyor. Yıllardır yaptığımız şenliğin amacı Uluabat Gölü'nü tanıtarak bölgedeki ekolojik yapı ve çevre sorunları ile leyleklerin saygı duyulması gereken yaşam hakkına dikkat çekmekti. Umarım elektrik işletmeleri özelleşmeden önce TEDAŞ' ın, Uluabat Gölü çevresinde açık olan elektrik tellerini izoleli kablolarla değiştirdiği gibi bugün özel bir şirket olan UEDAŞ da kıtalar katettikten sonra aylarca bizimle birlikte yaşayan bu sevimli dostlarımızın göç yollarındaki açık olan elektrik tellerini izoleli kabloya dönüştürür ya da yeraltına alır. Ayrıca bu bölgenin ve Nilüfer çayı dere yatağının temizlenerek koruma altına alınması gerektiğini düşünüyoruz. Böylece insanlar yüzünden ortaya çıkan leylek ölümlerini en aza indirebiliriz" dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.