Leylek dostu köy sayısı 10’a ulaştı

Leylek dostu köy sayısı 10’a ulaştı
Uluslararası Ramsar Sözleşmesi gereğince Bursa Valiliği tarafından oluşturulan Uluabat Gölü Yönetim Planı Kapsamı’nda kamu ve sivil toplum kuruluşlarının desteklediği “Leylek Dostu Köyler Projesi”ne önceki gün Karaoğlan Köyü’de katıldı.
Uludağ Üniversitesi Kuş Gözlem Grubu (Ulukuş), Doğal Hayatı Koruma Derneği (Ankara), İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’nün öncülüğünde yürütülen projeye Bursa’daki çok sayıda sivil toplum kuruluşu katkıda bulunuyor. Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Pror. Dr. İsmet Arıcı ve eşi Franzisca Arıcı, projenin akademik ve yürütme mimarlığını üstlenirken, her yıl gelişen bu etkinliğin Uluslararası Leylek Festivali’ne dönüşmesi de çevre dostlarının gurur kaynağı oldu.
2004 yılından bu yana sürdürülen çalışmalar sonucunda, Uluabat Gölü çevresinde yer alan Gölkıyı, Eskikaraağaç, Gölyazı, Fadıllı, Yenikaraağaç, Uluabat, Yolağzı, Yeşilova, Kumkadı köylerinin ardından Mustafakemalpaşa’ya bağlı Karaoğlan Köyü 10. Leylek Dostu Köy ünvanını elde etti. Hayvancılık ve meyvecilikle geçimini sağlayan köy halkı projeye büyük ilgi gösterdi. 400 haneli köyün elektrik kesintilerinden bunaldığını belirten köy muhtarı Mahmut Beyri, “Leylek dostu olmanın mükafatını elektrik hatlarının yenilenmesiyle gördük. Köyümüze ikinci trafo kuruldu ve elektrik kesintilerinden kurtulduk.” diye konuştu.
Bugüne kadar yapılan çalışmalar sırasında “Leylek Dostu Köy” ilan edilen yerleşim merkezlerindeki elektrik hatlarında izolasyonlu teller kullanıldığını belirten Proje Mimarı Prof. dr. İsmet Arıcı, bu yöntemle leylek ölümlerinin en aza indirildiğini söyledi. Kamu kurumlarıyla, sivil toplum kuruluşlarına desteklerinden dolayı teşekkür eden Prof. Dr. Arıcı, “Bursa’daki UEDAŞ yetkilileri de köylerde elektrik hatlarını değiştirerek, projeye büyük katkı sağlıyorlar. Şu anda 10. köyümüzde toplam 100 adet leylek yuvası platformuna ulaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz.” dedi.
Karaoğlan Köyü’ndek önceki gün yapılan çalışmalar sırasında 15 adet platform kullanıldı. Köy halkının gönüllü olarak fiilen katıldığı etkinlikte UEDAŞ İl Müdürlüğü Tesis Müdürü Fuat Temiztürk ile yükletici firmanın şantiye şefi Doğa Yıldırım da hazır bulundu.
Uludağ Üniversitesi Kuş Gözlem Grubu (Ulukuş), köydeki ilköğretim okulu öğrencileri için bilgilendirme toplantıları düzenlerken, Yönetmen Mete Başar’in hazırladığı “Leylek Dostu Olmak” isimli belgesel filmin çekimlerine devam edildi. Başer’in sulak alanları ve leylekler dünyasını tanıtacağı belgesel, önümüzdeki Mayıs ayında TRT 1’de izlenebilecek.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.