Kurtuluşun 86. yılını coşkuyla kutladık

Karacabey’in düşman işgalinden kurtuluşunun 86. yıldönümü, yapılan çeşitli etkinliklerle coşkuyla kutlandı.
Belediye’nin düzenlediği program çerçevesinde saat 14:00’de Cumhuriyet Savcısı Mine Soylu İzmir, Emniyet Müdürü İsmail Aşkınoğlu, Baro temsilcileri, Meslek Yüksek Okulu Müdürlüğü, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, daire amirleri, sivil toplum örgütü üyeleri, siyasi parti temsilcileri, meslek kuruluşlarıyla diğer kurum ve kuruluşlar, Hükümet Konağı’nda, Kaymakam Dursun Balaban, Belediye Başkanı Ergün Koç ve Garnizon Komutanı Jandarma Yüzbaşı Galip Erbil’e tebrik ziyareti gerçekleştirdiler. Ziyaretin ardından saat 14:30’da Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen 86. yıl kutlamalarına geçildi.
Atatürk anıtına çelenk konulmasıyla başlayan program Kaymakam Dursun Balaban, Belediye Başkanı Ergün Koç ve Garnizon Komutanı Jandarma Yüzbaşı Galip Erbil’in halkın ve öğrencilerin bayramını kutlamasıyla devam etti.
Günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Başkan Koç, “Bugün burada sadece bir tarihin yıl dönümünü yaşamıyoruz. Bugün burada bu yüce milletin, 86 yıl önce Anadolu’da varoluş mücadelesiyle küllerinden yeniden doğuşunu, Türk istiklal ve mevcudiyetinin Anadolu’da tam anlamıyla perçinlendiği ve dünyaya bir kez daha duyurulduğu tarihi bir anı yaşıyoruz. Bütün milletimize ve Karacabey’imize, düşmandan kurtuluşumuz, hürriyet ve istiklalimize kavuşmamız tekrar kutlu olsun. 1920-1922 yılları arasındaki Yunan işgali esnasında 26 ay boyunca tarihinde yaşamadığı zulümleri yaşamış, gerek maddi ve gerekse can kaybı olarak Bursa’nın en fazla zayiata uğrayan bölgesi olmuştur. Yanmış, yıkılmış olarak Kurtuluş Savaşı’nda tarihe geçen 13 ilçeden biri de Karacabey’imiz olmuştur. Yunan palikaryaları uzun süren işgal boyunca kadın erkek, çoluk çocuk demeden hamile kadınları ve yaşlıları acımasızca, hunharca, adi bir şekilde katletmiş, bütün evleri, malları ve mahsulleri yakarak talan etmiş, para ve mücevherleri topladıktan sonra ülkesine kaçmıştır. 10-13 Eylül 1922 tarihleri arasında dört gün boyunca cehennem azabı çektirilen Karacabey halkı, 14 Eylül 1922’de şanlı Türk ordusunun ilçeye girmesiyle birlikte, atalarının büyük acısını yüreğine gömerek, tamamen yakılan ilçesini yeni bir imar planıyla inşa etmiş ve bitmeyen mücadele gücüyle Karacabey’i tarım ve tarıma dayalı sanayi alanında Türkiye’nin önder ilçesi haline getirmiştir. Kurtuluş Savaşı ve öncesinde, bize güzel bir vatan bırakmak için canlarını ve kanlarını feda eden atalarımızı bir kez daha rahmetle ve saygıyla anıyoruz.” diye konuştu.
Karacabey Lisesi’nden Kübra Düvenci ile Sadık Yılmaz Anadolu Ticaret Lisesi’nden Emre Kocagöz okudukları şiirler büyük beğeni toplarken, Karacabey’in kurtuluşu için hazırlanan “Kurtuluş senaryosu” görülmeye değerdi.
Bursa Mehter takımının gösterileri ile devam eden program geçit töreni ile sona erdi. Cumhuriyet Meydanı’ndaki törenin ardından, saat 16:00’da Belediye Başkanı Ergün Koç, il genel meclis üyeleri, belediye meclis üyeleri ve encümen üyeleriyle birlikte Garnizon Komutanı Jandarma Yüzbaşı Galip Erbil’i makamında ziyaret ederek, Türk Silahlı Kuvvetlerine şehir halkının şükranlarını ilettiler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.