Kurtay: Üretmeden, büyüme olmaz

Karacabey Saadet Partisi Yönetim Kurulu Üyesi Ferruh Kurtay, Türk ekonomisinin ‘kırmızı alarm’ verdiğini belirterek, “Yıllık enflasyon yüzde 9,88 oldu. Genel meyve ve sebze fiyatlarındaki artış yüzde 50’nin üzerinde gerçekleşti” dedi.
Türk ekonomisinin son durumunu yaptığı basın açıklaması ile değerlendiren Kurtay, AKP hükümetinin ekonomi politikalarını eleştirdi, ekonomide ‘kırmızı alarm’ uyarısı yaptı. Açıklamasında, büyüme rakamının yüzde 2,1’le beklentilerin altında kaldığına vurgu yapan Kurtay, “Bu veri, işlerin kötü gittiğini onayladı. Son açıklanan rakamlara göre yıllık enflasyon yüzde 9,88. Genel meyve ve sebze fiyatlarındaki artış ise yüzde 50’nin üzerinde gerçekleşti. Sanayiye ve üretici sektörlere dayanmadan büyümeye çalışmak bu neticeyi getirdi. Bu gelişmeler beraberinde işsizliği de artırmaktadır. Ekonominin dengeleri olumsuz sinyaller verdiği gibi, ekonomideki durgunluğun sosyal huzursuzluğa dönüşmesi de bir başka sonuç olarak karşımıza çıkabilir” ifadelerine yer verdi.
Ekonomide başlayan belirsizlikler ve tereddütlerin, bu alanda yaşanan yapısal sorunları daha da derinleştireceğini ifade eden SP Yönetim Kurulu Üyesi Ferruh Kurtay, “2015 yılı için tahminlerin pek parlak olmaması, cari açığın hala yüksek seyretmesi, ekonominin borç ödemek ve büyümek için dış kaynak ihtiyacının daha da artacak olması, sorgulanması gereken konulardır. Ekonominin yaşadığı yapısal sorunlar, dış ticaret açığı, cari açık, artan dış borçlar, işsizlik, istikrarsız büyümedir. Türk ekonomisinin yapısal sorunlarının ertelenmeye tahammülü bulunmamaktadır” dedi. Çift hanelere yükselen işsizlik, iç talepteki yavaşlama, yüksek enflasyon ve faiz oranları, sıcak paraya bağımlılık gibi ciddi sorunlara öncelik verilmesi gerektiğinin altını çizen Kurtay, “Reel sektör yatırımlarını cazip hale getirecek atmosferin oluşturulması, ülkenin reel üretim gücünün geliştirilmesi gibi önlemlere mutlak ihtiyaç bulunmaktadır. İç pazarı genişletecek, üretimi arttıracak bir ekonomi politikası uygulamaya koyulmalıdır. Türkiye üreterek büyümelidir” açıklamasında bulundu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.