Küresel ısınmaya karşı ‘Klimalı tabut’

Mustafakemalpaşa’da yapılan klimalı tabut büyük ilgi görüyor. Morg olmayan yerlerde tercih edildiği belirtilen klimalı tabut sayesinde cenazeler, bozulmadan daha uzun süre bekletilebiliyor. Murat Şahin tarafından Mustafakemalpaşa’da imal edilen klimalı tabut, yaz aylarında aşırı sıcaklığa karşı cesetlerin bozulmadan korunmasını sağlıyor. Şahin, dedesinin ölümünden sonra klimalı tabut yapmaya karar verdiğini açıkladı. Şahin, “Dedem ikindiden sonra vefat etmişti, uzaktaki akrabalarımızın da yetişebilmesi için defin işlemlerini ertesi gün yapmamız gerekiyordu. Yaz mevsimi olduğundan havalar sıcaktı. Ertesi gün kalktığımızda cenazenin bozulmaya başladığını hatta kokma safhasına geldiğini gördük. Yakınlarımızın gelmesini beklemeden gömmek zorunda kaldık” dedi.
Dedesinin cenazesinin başına gelen olaydan sonra araştırmalar yaptığını anlatan Şahin, klimalı tabut fikri üzerinde 6 ay uğraştığını dile getirdi. Çalışmaları son şeklini alan klimalı tabuta konan cenazenin bir hafta kadar bozulmadan durduğunu belirtti. Klima nedeniyle tabutun içinde karlama, buzlanma ve terleme olayları meydana gelmediğini anlatan Şahin, “Soğutma sistemli tabutlarda cenazede karlama ve terleme olayları meydana geliyor, ama bu klimalı sistem sayesinde hem içinde havanın vakumlanması ve hem de soğutmanın yapılması sayesinde böyle bir sorunla karşı karşıya gelmiyoruz” dedi.
Köy, belde ve bazı ilçelerde morg olmadığından klimalı tabutlara ilginin büyük olduğunu anlatan Murat Şahin, geliştirdikleri tabutun, araba kontağından aldığı enerji ile bozulmadan günlerce yol alabileceğini söyledi. Tanesini bin 250 YTL’ye sattıkları klimalı tabutlara yoğun ilgi olduğunu kaydeden Şahin, talepleri yetiştirmekte zorlandıklarını sözlerine ekledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.