Kurbanlık alırken sağlık raporu aranmalı

Kurbanlık alırken  sağlık raporu aranmalı
Kurban Bayramı’nın yaklaştığı şu günlerde veteriner hekimler, sağlık raporu olmayan kurbanlıkların alınmamasını söylüyor.
Bursa Veteriner Hekimler Odası Karacabey Temsilcisi Hayati Demirel, kurban etlerinin sağlıklı olarak kesilmesi, tüketilebilmesi ve çevre sağlığında olumsuzlukların yaşanmaması için vatandaşları uyardı.
Sağlık kontrolünden geçmiş kurbanlıkların satın alınması ve kesilen etlerin iyi pişirilmesi gerektiğini vurgulayan Demirel, kurban kesiminde uygulanacak kontrol ve hijyen kurallarının halk sağlığı açısından önemli olduğunu belirtti. 
Veteriner hekim kontrolünü kanıtlayan ‘Menşei Şahadetnamesi’ olmayan hayvanların kesinlikle kurbanlık olarak satın alınmaması gerektiğini kaydeden Demirel, büyükbaş hayvanlarda ‘kulak küpesi’ne dikkat edilmesi de istedi. Hayvan yetiştiricilerinin yaklaşan Kurban Bayramı’nda mağdur olmamaları için hayvanlarının gerekli aşılarını yaptırmaları ve veteriner sağlık raporu almaları gerektiğini anlatan Demirel, “Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle ülke genelinde hayvan hareketleri artıyor. Özellikle Doğu ve Güneydoğu illerinden, İstanbul, Bursa, İzmir gibi büyük şehirlere önemli miktarda hayvan sevki oluyor. Milli ekonomide önemli payı bulunan hayvan varlığına bulaşıcı ve salgın hastalıkların yayılma riskinin bu dönemlerde arttığını unutmamalıyız. Bu nedenle aşıları yapılmamış, kulak küpeleri takılmamış sığırlara il dışına çıkış için ‘Veteriner Sağlık Raporu’ tanzim edilmeyeceğinden yetiştiricilerimizin hayvanlarını şap hastalığına karşı en az 15 gün önceden aşılatmaları gerekiyor. Ayrıca veteriner sağlık raporsuz hayvan sevk eden hayvan sahipleri ve şoförlere ağır para cezası uygulanacağı bilinmelidir” dedi.
Kesilen etlerin ‘çiğ veya az pişmiş’ olarak tüketilmesinin önemli sağlık sorunlarına yol açacağını vurgulayan Demirel, hemen tüketilmeyecek etlerin derin dondurucuya konulması veya kavurma yapılarak muhafaza edilmesi gerektiğini kaydetti. Kurban kesiminin asgari teknik ve hijyenik şartlarda, mutlaka ehil kişiler tarafından yapılmasının önemine dikkat çeken Demirel, kesim yerlerinde bulunması gereken asgari şartlar ise şöyle sıralandı:
“Kesim yapılacak yerler, kolay temizlenebilen ve dezenfekte edilebilen malzemeden yapılmış olmalı. Zemininde su ve kanın birikmemesi sağlanmalı. Ete temas eden bıçak ve satır gibi aletler temiz olmalı, kesim işini yapacak olan görevliler kişisel temizliklerine özen göstermeli. Kesim sonrası ortaya çıkabilecek boynuz, tırnak, bağırsak ve işkembe gibi atıklar çevre kirliliğine sebep olmayacak şekilde kireçlenerek gömülmeli”.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.