Kuduz hastalığına karşı aşılama

İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, sahipli sahipsiz tüm hayvanları aşılamayı amaçladıklarını kaydetti:

Avrupa Birliği mali yardımları çerçevesinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yürütülen “Türkiye’de Kuduz Hastalığının Kontrolü Projesi” kapsamında aşılamaların, ilçe genelinde kampanya tarzında 13 Şubat 2012 tarihi itibarıyla uygulanmaya başlandığı bildirildi.

Projenin amacına değinen Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Erdoğan Ceylan, “Kuduzun evcil hayvanlarda kontrolü; insanların, kuduz ve evcil hayvanlardan bulaşabilecek diğer zoonozlar ile enfekte olmalarına neden olabilecek risk faktörlerinin azaltılması; kuduz hastalığı ile ilgili Avrupa Birliği kontrol önlemlerinin alınması ve uygulanmasıdır. Proje kapsamında ilçemiz genelinde sahipli ve sahipsiz tüm köpek ve kedi popülâsyonunun aşılanması hedeflenmektedir.

Sahipli ve sahipsiz tüm köpek ve kediler İlçe Müdürlüğümüz Veteriner Hekim ve Veteriner Sağlık Teknisyenlerince aşılanacaktır. Sahipsiz köpek ve kediler Belediye ve Muhtarlıkların yardımıyla aşılanacak olup, aşılanan ve karnesi bulunmayan hayvanlara aşı karnesi düzenlenecektir. İlçe genelinde aşılanacak köpek ve kedi sayısı 4 bin olarak hedeflenmiştir. Aşılama çalışmalarımız 30 Nisan 2012 tarihinde sona erecektir” dedi.

Kuduz hastalığı ve aşılama hakkında da bilgiler veren Ceylan; “Kuduz, hem hayvanların hem de insanların bulaşıcı ve ölümcül bir hastalığıdır. Şuur kaybı, huzursuzluk ve felçler şeklinde kendini gösterir.

Bulaşma; ısırma, çizilme veya yaralı derinin hasta hayvanın salyası ile teması ile oluşur. Şüpheli hayvan vakalarının yetkililere bildirilmesi ve bu hayvanlarla temas edilmemesi, evcil hayvanların düzenli olarak aşılanması gerekir.

Kampanyanın amacı; sahipli ve sahipsiz köpeklerin aşılanarak kuduz hastalığının yayılmasını önlemektir” şeklinde sözlerini noktaladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.