Küçük esnaf yok oluyor!

Karacabey Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı Ayhan Kutku, esnafın büyük mağazalar karşısında yok olmaya doğru gittiğini belirterek, bu durumun ilçe ekonomisini küçülmesine neden olacağını belirtti.
Kutku, yaptığı açıklamada yüksek cirolara sahip büyük marketlerin bakkal, tekel bayi gibi esnafı ezmekle kalmadığını aynı zamanda pazarcı esnafından, çarşı esnafına kadar küçük işletmeleri etkilediğini belirtti.
Kutku, ahtapot gibi büyük zincir marketlerin küçük esnafın etrafını sardığını ifade ederek, bu durumun esnafa yok olma tehlikesi yaşattığını söyledi.Vatandaşların alışverişlerini tamamen büyük mağazalardan yapmasının ilçe ekonomisini küçülttüğünü ifade eden Kutku, “Karacabey’de vergisini, oda aidatlarını hatta muhasebe ücretini ödemekte zorlanan küçük esnaf zor bir dönem yaşıyor. İlçede yeni açılan zincir mağazaların toplu iğneden, beyaz eşyaya kadar bir çok ürünü satması esnaf üzerinde olumsuz bir etki yaratmıştır. Özellikle küçük esnaf bitme noktasına gelmiştir. Kredi kartları da bu olumsuzlukların en önemli nedenleri arasındadır. Kredi kartlarının yaygınlaşması da bu sorunun çok önemli bir hal almasına neden olmuştur.” dedi.
Büyük mağazaların şehir içinde olmasının küçük esnafı olumsuz etkilediğine işaret eden Ayhan Kutku, “Büyük alışveriş merkezlerinin şehir içinde olması küçük esnafın rekabet gücünü düşürüyor. Küçük esnaf bu durumdan oldukça rahatsız. Sorunların aşılması noktasında marketler yasasının bir an önce çıkarılması gerekir. Yasada esnafın korunmasına ağırlık verilmelidir. Karacabey’deki küçük esnaf ekonomik açıdan son derece olumsuz bir tablo yaşamakta. Sorunların aşılması noktasında siyasilerin bu konuda üzerine düşeni yapması gerekiyor” diye konuştu.
BBEO üyelerine fırsat
Kutku, ayrıca vergi dairesinden 2005 yılından önce kaydını silinen, ancak oda kaydı devam eden üyelerden de aidat alınmayacağını bildirdi. Kutku, ustalık belgesi olmayan kapsam dışı üyelere de Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası tarafından ustalık belgesi verileceğini, böylece odaya kayıtlı tüm üyelerin ustalık belgesi sahibi olacağını açıkladı. Kutku, ustalık belgesi olmayan üyelerin Temmuz ayı sonuna kadar Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası’na başvurmasını istedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.