KTSO, aydınlatmaya devam ediyor

KTSO, aydınlatmaya devam ediyor
Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO), şirketlerin kurumsallaşma sürecinde profesyonel yöneticinin rolü, yönetimin devri ve örtülü sermaye ve örtülü kazanç dağıtımı gibi konularda üyelerini aydınlattı.
TOSYÖV Bursa ve KTSO’nun ortaklaşa düzenlediği konferansa Ermetal Şirketler Gurubu Kurucu Başkanı Fahrettin Gülener, Yönetim Sistemleri Danışmanı İ. Hakkı Kavurmacı ve YMM-Sorumlu Ortak Baş Denetçi Muzaffer Koyuncu konuşmacı olarak katıldı.
Konferansta, “Aile şirketlerinde kurumsallaşma” ve “Transfer fiyatlandırması yolu ile örtülü kazanç dağıtımı” konuları ele alındı. Ermetal Şirketler Gurubu Kurucu Başkanı Fahrettin Gülener ile Yönetim Sistemleri Danışmanı İ. Hakkı Kavurmacı, aile şirketlerinde yaşan yönetim karmaşasını ele aldı. Güner ve Kavurmacı, zorlu ticaret koşullarında aile şirketlerinin kalıcı olabilmelerinin profesyonel yöneticilerle çalışmaları halinde gerçekleşebileceğini belirtti. Güner ve Kavurmacı, aile şirketlerinin başına profesyonel yöneticilerin getirildikten sonra bir takım kurallar koyarak aile fertlerinin şirketle olan diyaloglarının kesilmesi gerektiğini vurguladı.
YMM-Sorumlu Ortak Baş Denetçi Muzaffer Koyuncu’da, “Transfer fiyatlandırması yolu ile örtülü kazanç dağıtımı” konusunda katılımcıları bilgilendirdi. Koyuncu, küçük ve orta ölçekli şirketlerde ortakların birden fazla şirketi var ise bir şirketin parasını diğer şirkette kullanmaktan çekinmedikleri için zor durumda kaldıklarını belirtti. Örtülü Kazanç Dağıtımı’nın kapsamının genişletildiğine dikkat çeken Koyuncu, şirketin ortaklara faizsiz veya düşük faizle para kullandırmasının yanında ilişkili kişilerle düşük yada yüksek bedelle alım, satım, imalat, inşaat muamelelerinde ve hizmet ilişkilerinde bulunması, emsaline göre yüksek aylık, ikramiye, ücret vermesi yada benzeri ödemelerde bulunması durumunda da şirket kazancının örtülü olarak dağıtıldığı varsayılacağını hatırlattı. Koyuncu, bu tür yanlışlara düşen şirketlere vergi cezası kesileceğini hatırlattı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.