Köylülerin, “Su” tepkisi!

Orhaneli ilçesine bağlı Başköy ve Mustafakemalpaşa’ya bağlı Sünlük köylerinde oturan yaklaşık 600 kişi önceki gün su kaynaklarına sahip çıkmak için Bursa'da protesto yürüyüşü düzenledi. Setbaşı'nda toplanan göstericilere, CHP Bursa Milletvekilleri Sena Kaleli ve İlhan Demiröz ile sivil toplum kuruluşları da destek verdi.

Yanlarında getirdikleri, “Taşıma suyla değirmen dönmez. Su hayattır satılamaz. Şişeden değil çeşmeden iç. Susma suyuna sahip çık. Ankara duy sesimizi. Dağ yöresi çöl değil. Su hayattır, hayatımız satılık değil” yazılı pankartları açan göstericiler, davul-zurna çalıp oynayarak 300 metre uzaklıktaki Atatürk Heykeli'ne kadar yürüdü. Yolda toplananların alkışlarla destek verdiği göstericiler, olaysız dağıldı.

Maden Ocağına tepki!

Köy çeşmesinden doldurdukları çamurlu suyu yanlarında getiren Başköylüler, köylerinin 2 kilometre uzağında kurulan maden ocağı yüzünden artık çeşmelerinden çamurlu su aktığını söyledi.

“Bizim suyumuz böyle değildi. Çeşmeden içiyorduk” diyen Başköylüler, “Artık cenazelerimizi komşu köylerden traktörlerle taşıdığımız su ile yıkıyoruz. Çamaşır ve bulaşıklarımızı da aynı şekilde. Bir çoğumuz akrabalarımızın köyüne giderek banyo yapıyoruz. Bu suya olumlu raporu verenleri, köyümüze gelip çeşmeden su içmeye çağırıyoruz” dedi.

Suuçtu’yu kurutmayın!

Suuçtu Şelalesi'nin Mustafakemalpaşa ile özdeşleştiğini söyleyen Sünlük Köyü sakinleri ise, şelaleyi besleyen kaynakları bir şekilde oldu-bittiye getirip satılarak birilerine peşkeş çekildiğini söyledi.

“Şelale artık o özelliğini ve güzelliğini yitiriyor” diyen Sünlük Köyü sakinleri tepkilerini, “Yaz aylarında su sıkıntısı çekmeye başladık. Kimse bizim suyumuzu elimizden alamaz, doğal kaynaklarımıza dokunamaz. Köyümüzü satanları biz de satarız” diyerek dile getirdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.