Köylüler toplulaştırmadan şikayetçi!

Karacabey Harmanlı, Subaşı ve Karakoca köylüleri, otoyola gidecek arazilerinin bedel ödenmeden ellerinden alınacak olmasına tepki gösterdi.
CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan, Karacabey Belediye Başkan Adayı Ayhan Kutku ve İlçe Örgütüyle birlikte, Harmanlı, Subaşı ve Karakoca köylerine çıkartma yaptı.
CHP’lilere otoyol ile ilgili şikayetlerini dile getiren köylüler, paralı yolun yapımında arazilerinin bedavaya gidecek olmasından dert yandı.
Köylüler, otoyola gidecek arazilerinin kamulaştırma bedeli alarak ödenmesi yerine, toplulaştırma yoluna gidilerek bedel ödenmeden ellerinden alınacak olmasına tepki gösterdi.
Konuyu ilk olarak kendisinin kamuoyuna duyurduğunu ve yazılı soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdığını hatırlatan Tayan, “Hala köylüyü tatmin edecek bir cevap gelmedi. AKP iktidarının bu yanlış uygulamasının takipçisi olmaya devam edeceğim” dedi.
“Köylü bankaların, tefecilerin eline düştü”
1991 yılında ilk milletvekilliğine aday olduğu zaman bu bölgede yaptığı konuşmada ‘Yerlerinizi satmayın’ uyarısında bulunduğunu hatırlatan Turhan Tayan, “Ne yazık ki bu kadar zengin toprakları olan köylerimize karşın, köylümüzün ağzını bıçak açmıyor. Maalesef toprak vatandaşı beslemeyince, vatandaş toprağını elinden çıkarmak mecburiyetinde kaldı. Üretici, çiftçi, köylü toprağından karnını doyuramayınca, bir de borç aldıysa, ‘Ben rezil olacağıma, malım rezil olsun’ deyip elinden arazisini çıkarmak suretiyle borcunu ödeme gayreti içine girdi. Her şeyin fabrikası var ama toprağın fabrikası yok. Bütün bunların sebebi tarıma destek vermeyen iktidardır. Bu bölgelere AKP milletvekili gelmiyor mu? Gelenlere ne halde olduğunuzu anlatın. Bugünkü iktidar dönemimde üretici, besici maalesef adeta cezalandırılmıştır ve köylü bankaların, tefecilerin eline düşmüş, ürettiği mal değer bulmayınca ödeyememiş ve arazisi elinden gitmiştir. Türkiye, Yunanistan’dan, Çin’den pamuk ithal eder, kurbanlık hayvan, saman ithal eder hale getirilmiştir. Eğer bu köylü saman ithal etmek mecburiyetinde kalıyorsa, besici kurbanlık hayvanı dışarıdan getirip satıyorsa, nasıl bir duruma geldiğimizi siz düşünün” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Tayan’a, Milli Eğitim Bakanlığı yaptığı dönemde Harmanlı Köyü’ne kazandırdığı okul ve diğer hizmetler için, köylüler ve muhtar tarafından plaket takdim edildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.