Köyler ligi bitmesin!..

Köyler ligi 2008 yılında yazdığım “Bu ayıp hepimizin” isimli yazımdan doğdu. Yazımda birçok köyde ruhsatlı tekel bayii olması sebebiyle, köylerdeki gençlerin her türlü alkollü içeceği çok kolay temin ettiğini, alkol kullanma yaşının İlk Öğrenim çağına indiğini, köy gençlerinin kışın meşgale bulamadığından kötü alışkanlıklar edindiğini, gençleri kötü alışkanlıklardan uzaklaştırmanın yolunun kitlesel faaliyetler olduğunu dile getirmiştim. Örnek olarak Kaymakamlığın emrinde İlçe Spor Müdürlüğünün organizasyonunda Kaymakamlık Köyler Ligini önermiştim. O tarihte yeni Spor Müdürü olan Sayın Şaban Bayraktar Beyi yeni görevinden dolayı tebrik edip, kendisinden organizasyon talebinde bulunmuştum.

Sayın Bayraktar, çok kısa zaman sonra kendisiyle çarşıda karşılaştığımızda teklifimi olumlu bulduğunu söylemiştir. Spor bilgisi ve ahlakına hemfikir olduğumuz Tarık Yüce kardeşimizi aramıştık. Hemen çalışmalara başladık. Organizasyonun ne kadar isabetli bir ihtiyaç olduğunu zamanla gördük, anlatmaya gerek yok!.. 

Ancak istediğim başarıya ulaştığımızı söyleyemem. Başarısızlığın başlıca sebepleri ise Kaymakam Dursun Balaban Beyin ciddiyetsizliği ve Süt Birliğinin sponsorluğu üslenip organizatör gibi turnuvayı sahiplenmesi. Kaymakam Bey kişilerin etkisinde kalıp, asılsız ihbarlara yetkisi olmadığı halde tertip komitesinin görevinden alınmasını sağladı.Ön soruşturma bile yaptırmadan Spor Müdürü Şaban Beyi Karacabey Cumhuriyet Savcılığına şikayet etti. Sonuçta Şaban Bayraktar beraat ederek aklandı ancak organizasyon yara aldı. Kaymakam Bey düşündüğümüz yenilikleri sergilememize engel olduğu gibi, Mehmet Erdem Beyin organizatör gibi davranıp, turnuvayı Süt Birliğinin projesi durumuna getirdi. Köyler arasında farklı yorumlara sebep oldu. Bileğinin hakkıyla şampiyon olan Hamidiye Köyünün şampiyonluğu Mehmet Beyin aynı köyden olması sebebiyle gölgede kaldı! Mehmet Erdem Beyin turnuvaya katkısı inkar edilemez, onun gösterdiği ilgi alaka ve katkıyı diğer sivil toplum örgütleri de göstermeliydi! Ancak ölçünün dışına çıkıldı. 

Şayet turnuvanın ismi “Kaymakamlık Köyler Ligi” olup, harcamalar Kaymakamlık Spor bütçesinden karşılansaydı, veya Kaymakamlık emriyle sivil toplum örgütlerinin katkısıyla olsaydı, spora siyaset bulaştırılmazdı. Sporu siyasete malzeme yapanlar, devletimin imkanlarını köy gençlerinin imkanına sunmaya aracı olsaydı. Uludere vakasında ki vatandaşlardan biri için ödenen miktarla iki turnuva yapılırdı. Şampiyon takımı tatile göndermek yerine, bütün takımlara spor malzemesi verilseydi, spor sahası olmayan köylere etrafı tel örgüyle çevrili futbol sahaları yapılamaz mıydı? Turnuvanın süresi çok kısa. Benim temennim turnuvanın Kasım başında başlayıp Nisan ayında bitecek şekilde tek devreli lig usulü olması. Hatta pilot köyler seçilerek örneğin ova köylerden Ortasarıbey. Dağ köylerden Keşlik. Piştikozdan Karakoca. Bu köylere kapalı spor salonu yapılamaz mı? Köy gençlerine her mevsim özellikle kışın spor yapma imkanı sunulamaz mı?

Bunları son günlerde çarşıda karşılaştığım, köy spor kulübü yöneticileri ve köy gençlerinin istekleri sebebiyle yazıyorum. Temennim bu yazımı Sayın Kaymakamımızın okuyarak gereğini yerine getirmesi. “Köyler Ligi” bitmesin, lütfen köy gençlerine sahip çıkılsın.  

Saygılarımla…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.