Kocasu, zehir saçıyor

Bursa’da, yıllar öncesine kadar içinde balık beslenen Kocasu deresi, İnegöl’deki aşırı sanayileşme ve atıklar sebebiyle zehir saçmaya devam ediyor.
Yenişehir’in Çayırlı köyünde köylülerle buluşan GÜMÇED Genel Başkanı Adnan Önürmen, köyülüler için hayati önem taşıyan Kocasu deresindeki aşırı kirlenmeye karşı yetkililerin bir an önce tedbir alması gerektiğini belirtti. Yenişehir Salı Sohbetleri Fikir Kulübu’nün her hafta düzenlediği Salı sohbetlerinin 92. si Yenişehir’e bağlı Çayırlı köyünde gerçekleştirildi. GÜMÇED Genel Başkanı Adnan Önürmen, “Marmara’nın tarım ambarı olan Yenişehir ovasının gerek İnegöl’den gelen aşırı sanayi atıklarının gerekse de tarım arazilerine yapılmak istenen fabrikalar nedeniyle bitirilmek istenmektedir. Buna bir de Burcun möyüne yapılmak istenen yabancı ortaklı çimento fabrikasının eklenmesiyle bölgede üretim yapılamayacak duruma gelecektir” dedi. “Her yıl Yenişehir’den binlerce insan göç etmek, tarım arazilerini satmaya teşvik etmekle karşı karşıya kalıyor” diyen GÜMÇED Genel Başkanı Adnan Önürmen “ Kocasu deresinin eski berraklığına kavuşulması için sanayileşmenin tarım arazileri üzerinden kaldırılması ve İnegöl’ün arıtma tesislerinin kapasitesini en az 160 bin seviyelerine çıkarması gerekmektedir” dedi.
Sanayileşmenin etkisi
Tema Vakfı Bilecik Temsilcisi Ferruh Erdoğan konuşmasında bölgeyi çok yakından tanıdığını söyleyerek, “Eskiden Kocasu deresinde balık yetişir, suyu içilir, sulanan ürünlerin tadından geçilmezdi. Bugün ise tarım arazileri üzerine konuşlandırılan aşırı sanayileşme ve yerleşimden dolayı Kocasu deresi zehir saçıyor” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.