“Koç dayanamadı, çiftçi nasıl dayansın?”

Karacabey Ziraat Odası Meclis Başkanı Nuri Karaca, “Koç Holding'in dayanamadığı bu stratejik sektörde biz dededen kalma gerçek çiftçiler olarak sonsuza kadar dayanırız. Ancak, borçsuz, çoluk çocuğumuzu doyurabilecek bir standart istiyoruz” dedi.

Karaca, Türkiye'nin en büyük, dünyanın ise sayılı büyük holdinglerinden Koç Holding'in, Şanlıurfa'da kurduğu Harranova Çiftliği'ni kapatmaya hazırlandığı söyledi.

Harranova Çiftliği'nin, Türk tarım ve hayvancılığında son yıllarda yaşanan güçlüklere daha fazla dayanamadığını dile getiren Karaca, “Koç Holding 2000 yılında Koç-Ata adı altında önce besi çiftliğini faaliyete geçirdi. Daha sonra 2006 yılında Tat Konserve ile salçalık domates üretimine başladı. Üretimini ise 12-13 bin dekarlık bir alana yaydı.

Koç Holding, dünyanın en yüksek girdi fiyatlarına (ürün maliyeti) ve en düşük ürün fiyatlarına ancak 12 yıl dayanabildi ve sektörden çıkma kararı aldı.

Koç Holding, Kamuoyunu Aydınlatma Platformu'na (KAP) 14 Ekim'de yaptığı duyuru ile Tarım ve Hayvancılık faaliyetlerinin karlılık durumunun beklentilere cevap vermediği gerekçesi ile durdurma kararını bildirdi.

Daha önce durum medya ve yetkililerin dikkatini çekmemişti. Oysa, son 10 yılda 2.2 milyon çiftçi, çiftini, çubuğunu satarak köyünü terk etmektedir.

Türk tarım ve hayvancılığının bu duruma düşmesinin en önemli nedeni ürün ithalatıdır. Türkiye, son yıllarda ne bulursa ithal etmiş, gümrük vergileri ile kendi çiftçisini hiç koruyamamıştır. Türkiye, günümüzde daha önceki yıllarda önemli ihraç ürünleri olan mercimek, fasulye, pirinç, buğday, susam, ceviz, pamuk gibi ürünleri ithal etmektedir.

Son yıllarda üretim patlaması yapan ve 2013'de rekoltesi 5.5 milyon tona ulaşan (Türkiye'nin yıllık ihtiyacı 4.5 milyon ton) mısırı bile ithal etmekte olup, bu da Türk çiftçisinin mısırını, girdi fiyatları büyük bir artış göstermesine rağmen (Mazot 4.5 TL) geçen yıldan daha düşük bir fiyata satmasına yol açmıştır.

Herkes aklını başına toplamalıdır, bu böyle devam edemez. Bu sektörde çalışan insanların mesleği terk etmesi, Koç Holding'in çekilmesine benzemez.

Çiftçiler bu ülkenin çimentosudur. Vatansever, özverili, çalışkan insanlardır. Böyle bir durum ülkede çok büyük bir sosyal çalkantı yaratır ki hiçbir açılım, saçılım bu sosyal kaosu gideremez.

En kısa zamanda tarım ve hayvancılığa verilen destekler artırılmalı, bu destekler büyük ve orta ölçekli işletmelerden daha küçük işletmelere yayılmalı, bu suretle bu insanların sektörü terk etmemeleri sağlanmalıdır. Bu insanlar bir giderse dönmezler.

İşletme büyüklükleri çıkacak olan veraset kanununa dayalı olarak 10-15 yıl içerisinde rasyonel seviyelere getirilebilir. Tarım ürünlerinin ithalatı derhal zapt-ı rapta alınmalı, sektör düzelenine kadar vergi ve fonlar yüksek tutulmalıdır.

Son söz; Koç Holding'in en fazla 10 yıl dayanabildiği bu stratejik sektörde biz dededen kalma gerçek çiftçiler sonsuza kadar dayanırız. Yalnız borçsuz, çoluk çocuğumuzu doyurabilecek bir standart istiyoruz” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.