Kızılay, insancıl bir duygudur!

Kızılay Haftası başladı:
Karacabey Kızılay Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Tayfur, her yıl 29 Ekim  ile 4 Kasım tarihleri arasında kutlanan “Kızılay Haftası” ile ilgili olarak konuya dikkat çekti.
Karacabey Kızılay Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Tayfur, her yıl 29 Ekim  ile 4 Kasım tarihleri arasında kutlanan “Kızılay Haftası” ile ilgili olarak konuya dikkat çekti.
            Tayfur, Kızılay’ın savaşta ve barışta tüm insanlığa yardım amacıyla kurulduğunu belirterek, “Kızılay, savaş ve doğal afetler karşısında, insanların acılarını dindirmeye, yaralarını sarmaya çalışan insani bir yardım kuruluşudur. Kızılay, 140 yıldan bu yana milliyet, din, ırk, cinsiyet, siyasal düşünce ayrımı yapılmaksızın yardımlarına devam etmektedir” dedi.
            Kızılay’ın kuruluşundan günümüze değin tarihi sürecini kamuoyuyla paylaşan Ayhan Tayfur, “29 Ekim  04 Kasım tarihleri arası Ülkemizde Kızılay Haftası olarak kutlanmaktadır. Türk Kızılay’ı 11 Haziran 1868 yılında, ‘Yaralı Askerlere Yardım Derneği’ olarak kurulmuştur. Felakete uğrayanlara din, dil, soy ayrımı yapmadan yardım edilmesi gerektiği görüşünü, ilk olarak İsviçreli bir yazar savundu.
            Tek tek yapılan yardımın yeterli olmadığı görüşünde birleşen Avrupalı devlet adamları, İsviçre’nin Cenevre kentinde toplandılar. 1859 yılında ilk yardım derneğini kurdular. Bağımsız, yansız, uluslararası bir kuruluş olan bu dernek, daha sonra Kızılhaç adını aldı. Kızılhaç Derneğinin kuruluşundan kısa bir süre sonra da ülkemizde, 11 Haziran 1868′ de “Yaralı Askerlere Yardım Derneği” kuruldu.
            Dernek bir süre sonra Hilal-i Ahmer adını aldı. Hilal=ay, Ahmer=kırmızı demektir. Cumhuriyet döneminde derneğin adı, bu anlamı açıklayıcı biçimde değiştirildi. 1935’te Türkiye Kızılay Cemiyeti; 1947’de ise Türkiye Kızılay Derneği oldu. Türkiye Kızılay Derneğinin, beyaz zemin üzerinde kırmızı ay’dan oluşan bir bayrağı vardır. Kızılay bayrağındaki beyaz renk, yaralı askerlerin gömleklerini, kırmızı ay ise kan izlerini simgelemektedir.”
            Kızılay bir yardım kurumu olduğunu ve insanları yücelten bir düşünceden doğduğunu hatırlatan Tayfur, “Bu düşüncenin yaygınlaşması, dünyamızı güzelleştirir. Barış içinde, bir arada yaşamamızı sağlar. İnsanlar arasında birlik ve beraberlik duygularını geliştirir. Kızılay; savaş, deprem, sel baskını, yangın, salgın hastalık gibi felakete uğrayanlara ve düşkünlere yardım eder. Felakete uğrayanların barınmaları için çadır, battaniye, yiyecek ve giyecek dağıtır. Yaralananların iyileşmeleri için geçici hastaneler kurar. Bu hizmetleri yaparken din, dil, soy ayrımı yapmadan yardım elini uzatır. Kızılay gerektiğinde aynı amaçlı Kızılhaç, Kızılaslan, Güneş gibi yardım kuruluşları ile işbirliği yapar. Kızılay gençlik kampları, aşevleri, hastaneler, dispanserler, kan merkezleri gibi sağlık ve yardım kuruluşları çalıştırır.
            Kızılay’ın bir önemli hizmeti de, gönüllü kan bağışçıları ve kan merkezleri sayesinde ülkemizin ihtiyacı olan kanın % 35 ini karşılanmaktadır. Hedef  5 yıl içinde bu rakamı % 100′ lere taşımaktır. İlçemizde de her üç ayda bir şubemiz kan kampanyası düzenlemektedir. Bu kampanyalara ilçe halkımızın daha fazla iştirak etmesi temennimizdir.
            Kızılay; eğitim alanında uyguladığı önemli projelerle, çeşitli bölgelerdeki öğrencileri tanıştırmaya, kaynaştırmaya, dostluklar oluşturma misyon unu üstlenmektedir. Türkiye’de 5 merkezdeki Gençlik ve Sağlık Kamplarında bu yıl, yoksul ve başarılı 1050 öğrenciye güzel bir tatil imkanı sunmuştur. İlçemizde de bu kamplardan 12 kız, 12 Erkek öğrenci yararlanmıştır.
            Kızılay’ın bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da üstlendiği görevi başarıyla sürdürecektir. Kızılay’a insani duygularla destek veren tüm vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum” diyerek sözlerini noktaladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.