Kış lastiği takmak için kar yağmasını beklemeyin!

Karacabey Şoförler Odası Başkanı Ramazan Bay, yük ve yolcu taşıyan araçların kış lastiği takma zorunluluğun 1 Aralık'ta başlayacağını hatırlattı. 

Araç sahiplerinin lastiklerini 1 Aralık'a kadar değiştirmeleri gerektiğini hatırlatan Bay, “Kanunen şuanda tüm araçlar kapsama girmedi. Ancak yönetmelik gereği yük ve yolcu taşıyan araçlara kış lastiği zorunluluğu getirildi. 1 Aralık itibariyle 1 Nisan'a kadar kış lastiği zorunluluğu geçerli olacak” dedi.

Diğer araç sahipleri de uyarılarda bulunan Bay, kış lastiğinin sadece karda faydalı olmadığını söyledi. Bay, kış lastiğinin aynı zamanda gizli buzlanmada ve yağmurlu havalarda güvenliği en üst noktada tutabildiğini vurguladı.

Kış lastiğinin takılması için kar yağmasının beklenmemesi gerektiğini belirten Bay, şu ifadelere yer verdi:

“Kış lastiğinin özellikle gizli buzlanmalarda çok faydası var. Araçlar, karın derinliğinden dolayı kaza yapmıyor. Gizli buzlanma dediğimiz küçük buzlanmaları fark edemediğimiz için o yola girdiğimizde kontrolü kaybediyoruz. Kış lastiğine kar lastiği diyenler oluyor. Kış lastiği kar yağdığında değil, yağmurlu havalardaki küçük buzlanmalarda takılması gerekiyor. Yani sadece kar değil, tüm kış koşulları için kış lastiği gerekir. Bu yüzden araç sahipleri kış lastiğini taktırmak için kar yağışını beklemesin. Kar yağdığında sürücüler kış lastiği taktırmak için yoğunlaşıyor. Hem bu yoğunluk oluşmadan hem de kış aylarında güvenli yol seyir etmek için sürücüler biran önce lastiklerini değiştirmeliler.”

Kış lastiği ile yaz lastiği arasındaki farkı da anlatan Bay, “İkisi arasında desen farkı var. Kış lastiği yağmurlu ve karlı havalarda suyu yararak lastiğin yere temas etmesini sağlar. Yaz lastiği ise bunu yapamadığı için sağa sola kayar. İkisinin de kimyasal yapıları farklıdır. Lastiklerde sürtünme katsayısı diye bir şey vardır. Lastiğin tutunma özelliği sürtünme katsayısı ile ölçülür. Kış lastiğinde bu katsayı çok yüksektir. Kış lastiğini yazın kullanmamak lazım. Yazın kullandığımız zaman ses yapar, yakıt tüketimini arttırır ve erken aşınır” şeklinde konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.