Kireç Ocağı’na ısıtma turu

Kireç Ocağı’na ısıtma turu
*Kireç Ocağı’ndan sonra, örnek gösterilerek Karadağ’da kurulması düşünülen iki Çimento Fabrikası’nın gelmesiyle, Karacabey’de yasa gereği yeni gıda tesisi açılamayacak.
Karacabey Kıranlar Köyü’nde kurulması düşünülen “Kireç Ocağı, Kireç Fabrikası, Kırma ve Eleme Tesisleri” için yoklamalara başlayan AB Gıda’nın görevlendirdiği Emircan Proje Ltd. Şirketi görevlileri önceki gün sivil toplum örgütleriyle bir araya geldi.
Borsa Konferans Salonu’nda gerçekleşen toplantıya, Kaymakam Dursun Balaban, Belediye Başkan Yrd. Meral Eren, KTSO Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, Ziraat Odası Başkanı Nuri Karaca, “Kireç Ocağı İstemiyoruz” kampanyasında imzası bulunan 53 sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Kaymakam Dursun Balaban, amaçlarının bir yol haritası çizmek olduğunu belirtti. Balaban, “Çağrımıza cevap veren kuruluşlara geldikleri için teşekkür ederim. Kireç fabrikası hakkında bilgilenmek için buradayız. Bu toplantı ÇED raporu hazırlığı olarak algılanmasın. Gerçekleri öğrenip kendi yolumuzu belirlemek için toplandık” diye konuştu.
Ardından Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın oğlu Abdullah Unakıtan’ın sahibi olduğu AB Gıda’yı temsilen gelen Emircan İnş. Taah. Mim. Art. Prj. Ltd. Şti.’de Fuat Doğan, Ruşen Gedik ve Murat Üregen kurulması düşünülen tesisle ilgili teknik bilgiler verdi.
AB Gıda’yı temsilen konuşan Fuat Doğan, konuşmasının başında basına saldırarak konunun gündeme getirilmesinden duydukları rahatsızlığı gösterdi. Basının konunun uzmanlarından bilgi almadan haber yapmasını eleştiren Doğan, “ Kurulacak tesis şirketin kendi arazisi üzerine yapılacak. İddia edildiği gibi orman, tarım veya meyve bahçesi üzerine kurulmuyor. Basın, konunun hakimi olmadığı gibi, uzmanların görüşünü almadan haber yapıyor. Kireç Ocağı’ndan çıkan kireçle çift sarılı yumurta yapacağımız söylendi, yazıldı, çizildi. Tesisin bununla ilgisi yok. Bunlar tamamen siyasi kimlikten kaynaklanan haberlerdir” diye konuştu.
Daha sonra konuşan Maden Mühendisi Murat Üregen, Kireç Fabrikası’nın çevresel kirliliğe neden olmayacağını belirtti. Tesis hakkında teknik bilgiler veren Üregen, “Kireç, ocaktan sulu sistemle çıkarılacak. Bu sistemle çevreye zarar verme riski aza indirilecek. Kireç Fabrikası’nda modernize edilmiş yakma ocakları kullanılacak. Yakma ocaklarının Petro Kok ve ileride doğalgazla çalıştırılması düşünülüyor. Bacadan çıkacak zehirli dumanın en aza indirilmesi de sağlanacak. Kireç Fabrikası’nın burada kurulması ise Şahin Tepe’nin altının 100-150 yıllık kireç taşı rezervine sahip olması. Tesis, Bandırma’daki yem fabrikalarına yakınlığı nedeniyle bu bölgede kurulacak. Kireç tozu sanıldığı gibi çevreye fazla zarar vermez. Kireç Tozu tesisin en fazla 200-300 metre uzağına dağılır. Tesisin çevreye fazla bir zararı olmayacak” dedi.
Şirket yetkililerinin açıklamalarının ardından soru-cevap kısmında ise, sivil toplum örgütleri Kireç fabrikasıyla ilgili endişeleri dile getirdi.
Karacabey Anavatan Partisi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Hari’nin, “Kireç ve Çimento Fabrikası’nın Karadağ eteklerine kurulması halinde bölgede yeni kurulacak olan gıda tesisleri ÇED raporu alabilir mi?” sorusuna Maden Mühendisi Murat Üregen, “Hayır” yanıtını verdi.
Ziraat Odası Başkanı Nuri Karaca’da, Karacabey’in tarımsal varlığını korumak adına şu ana kadar tarımsal sanayi dışındaki kuruluşlara izin verilmediğini belirtti. Karaca, Bursa’da tarım arazileri kirlenmemiş tek verimli toprakların Karacabey’de kaldığını belirterek, tarımla geçinen bir kentin, ekolojisinin ve ekonomisinin zarar göreceğini hatırlattı.
KTSO Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, sanayi ve sanayiciye karşı olmadıklarını belirterek, ancak tarımsal sanayinin Karacabey’de faaliyet göstermesinden yana olduklarını vurguladı. Bursa’daki tarım alanlarının çeşitli sanayi kuruluşları tarafından işgal edildiğini vurgulayan Matlı, Nilüfer çayı gerçeğinin ortada olduğunu ifade etti.
Toplantı sonunda Emircan İnş. Taah. Mim. Art. Prj. Ltd. Şti. yetkililerinin ikna turunda yetersiz kalmaları üzerine başta Kaymakam Balaban ve sivil toplum örgütleri konunun daha açıkla ele alınmasını istedi. Sivil toplum örgütlerini ikna edemeyen kireççiler ileriki bir tarihte tekrar bilgilendirme toplantısı düzenleyecek.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.