Karacabey’in “tarihi” korunacak

Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan’ın önceki günkü ziyaretçileri arasında Tarihçi ve Araştırmacı Yazar Şaban Yalazı ile Araştırmacı Yazar Raif Kaplan yer aldı. İlçenin değerleri üzerine yapılabileceklerin konuşulduğu görüşmede, en dikkat çeken başlık ise “Kent Müzesi” oldu.
Yaptığı tarihi araştırmalar ve yazılarla öne çıkan Şaban Yalazı, önceki gün Belediye Başkanı Ali Özkan ile bir araya geldi. Kültürel mirasın korunmasına yönelik konuların gündeme geldiği görüşmede, yeni dönemden umutlu olduğunu dile getiren Şaban Yalazı, tarihi ve kültürel eserler envanterinin çıkarılmasının gerekliliğine vurgu yaptı. Yalazı, “Pek çok tarihi eserimizi bilinçsizce yok ettik. Eski belediye binamız hala içimde kanayan bir yaradır. Mesela, Kümbetli Camii içinde her iki dinin simgesi olan Hıristiyanların haç işareti ve Yahudilerin Davud Yıldızı vardı. Yapılan restorasyon çalışmasının ardından bu el işlemeli işaretler yok edildi. Bunlar tarihe not düşülecek yanlışlardır. Öte yandan birçok mezar taşı ve çeşitli heykel figürlü taşlar, bir bir yok oluyor. Bunlarla ilgili çalışmalara bir an önce başlanmalı ve gereken envanter kaydı tutulmalıdır” dedi.
Başkan Ali Özkan, “Karacabey’e değer katacak tüm fikirlere, yüreklere açığız ve sonuna kadar birlikte çalışmaya varız. Güzel projelere birlikte imza atabiliriz.
Kent Konseyimizi aktif hale getirdik. Dayı Karacabey Yardımlaşma Derneğini kurduk. Amacımız, hep birlikte güzel şeyleri ilçemize kazandırmak. Fikirlerinize ve çabanıza saygımız sonsuzdur. Karacabey için sizinle ortak hareket etmeyi çok isteriz” dedi.
Ziyarette bir diğer gündeme getirilen konu ise, ilçede kurulması düşünülen Kent Müzesi oldu. İlçenin pek çok eserinin başka şehirlerdeki müzelerde sergilendiği ve Karacabey’in böyle bir yapıya ihtiyacı olduğunu dile getiren Yalazı, ilçenin dinamiklerinin bu anlamda el ele vermesi ve bu girişimleri başlatması gerektiğini ifade etti. Ali Özkan’da bu projeye olumlu baktıklarını ve Yalazı ile işbirliği yaparak Karacabey mirasına sahip çıkılacağını sözlerine ekledi.
Ziyaretin sonunda Başkan Özkan, Karacabey’in sembollerinin yer aldığı seramik hediyeyi, Yalazı ve diğer konuğu Raif Kaplan’a takdim etti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.