Karacabey’e “Gölecik Barajı” müjdesi

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 30 yıllık hayalin gerçek olması için talimatı verdi:
Karacabey’de Türkiye’nin ilk “Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi”ni hizmete açan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 30 yıldan bu yana yapılamayan Gölecik Barajı’nın da 2015 yılına kadar bitirileceği müjdesini verdi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Bakü Tiflis Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı Şirketi, Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi, Kuzey Doğa Derneği ve İkinci Şans Derneği’nin imzaladığı protokol çerçevesinde kurulan Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Bakan Veysel Eroğlu’nun katıldığı törenle açıldı.
Merkezin açılışına Eroğlu’nun yanı sıra AK Parti Bursa Milletvekilleri Önder Matlı ile Bedrettin Yıldırım, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Yaşar Dostbil, Bursa Valisi Şahabettin Harput ve BP Türkiye Kurumsal İletişim ve Dış İlişkiler Direktörü Murat LeCompte katıldı.
Bakan Veysel Eroğlu, Karacabey Celal Acar Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi’nin yanı sıra 3 sulama tesisinin de temelini attı. Bakan Eroğlu ayrıca, “Sonbahar Mevsimi Fidan Dikim Töreni”nde fidan dikti.
Hayırlı olsun!
Bakan Eroğlu törende yaptığı konuşmada, 4 Ekim’in 1931 yılından beri Dünya Hayvanları Koruma Günü olarak kutlandığını hatırlattı. Karacabey Celal Acar Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nin açılışını gerçekleştirmeden büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Eroğlu, merkeze 2009 yılında yaşamını yitiren Av Yönetimi Şube Müdürü Celal Acar’ın ismini vererek hatırasını yaşatmak istediklerini anlattı.
İlk Hayvan Hastanesi’nin Osmanlı Devleti tarafından Bursa’da kurulduğunu hatırlatan Bakan Eroğlu, “Bugün de burada bir ilki gerçekleştiriyoruz. 2008 yılında yapımına başlanılan tesisimiz ülkemizde bu maksatla yapılan tek tesis olma özelliğine de sahiptir. Uluslararası standartlarda olan bu merkezimizde, özellikle yasa dışı yollardan ülkemize sokulan yaban hayvanları ile ülkemizde tabiatta zor durumda bulunan yaban hayvanlarının tedavi ve rehabilitasyonu yapılmaktadır. Tedavisi ve rehabilitasyonları tamamlanan hayvanlardan CİTES Sözleşmesi kapsamında olanlar alındığı ülkelerine, diğerleri ise tabii ortamlarına bırakılmaktadır” diye konuştu.
Türkiye’de kanuni düzenlemeler ve çalışmalarla, son yıllarda hayvan haklarının korunması konusunda önemli mesafeler alındığına dikkat çeken Bakan Veysel Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü; “Ülkemiz, biyolojik çeşitlilik bakımından Avrupa ve Orta Doğunun en zengin ülkelerindendir. Bu zenginliğimizi korumak gayesiyle yaptığımız çalışmalardan birisi de bakıma muhtaç yaban hayvanlarının tedavi ve rehabilitasyonlarının yapılarak tekrar tabiata kazandırılmasıdır. Zengin fauna varlığımızın devamlılığı için bir ihtiyaç olan bu merkez, aynı zamanda yaban hayatı veteriner hekimliğinin gelişimine, toplumda yaban hayatı şuurunun oluşmasına da katkı sağlayacaktır.”
Bakan Eroğlu, merkezin bazı ünitelerinin yapımı ve açılış sonrasında merkezin işletilmesi maksadı ile Bakü Tiflis Ceyhan Boru Hattı Şirketi, Kuzey Doğa Derneği, Uludağ Üniversitesi ve İkinci Şans Derneği ile 2010 yılının Kasım ayında bir protokol imzaladıklarına işaret etti.
Eroğlu, şunları dile getirdi; “Bu çalışmamız devlet, sivil toplum kuruluşları ve Üniversite işbirliğine iyi bir örnek teşkil etmektedir. Bu merkezimizde hali hazırda 62 adet ayı etrafında elektroşok tesisatı bulunan 200 dekar ormanlık arazide tabii şartlarda yaşamaktadır. Tabiatta bulunan yavru ve yaralı ayılar da bu merkezde tedavi edilerek barındırılmaktadır.”
Orman mevzuatında yeni düzenleme
Orman mevzuatında yapılan yeni düzenleme ile hayvan barınaklarına ormanlık alanlarda yer tahsisi sağlandığını kaydeden Veysel Eroğlu, “Hedefimiz, bütün illerimizde sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanlar için mahalli idarelerce hayvan bakımevleri oluşturulması ve kısırlaştırılmasının sağlanmasıdır. Bakanlık olarak uygun görülen miktarlarda Mali destek sağlamaktayız. Bu çerçevede son üç yıl içerisinde toplam 5, 5 milyon TL mali yardımda bulunduk” şeklinde konuştu.
Kırıkkale’de yaptırılan hayvan bakımevinin faaliyete etçiğini söyleyen Eroğlu, 5 ilde daha bakımevi yapılması için Mali destek sağladıklarını bildirdi. Eroğlu şöyle konuştu; “Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların korunması için 81 ilde İl Hayvan Koruma Kurulları oluşturulmuştur. Hayvan Deneyleri Etik Kurullarının Çalışma, Usul ve Esaslarına Dair yönetmelik ile deneylerde az sayıda hayvan kullanımı sağlanmıştır. Deney hayvanlarının kullanımı ile ilgili eğitimler Mahalli Etik Kurullar tarafından düzenlenmekte, araştırıcı ve hayvan bakıcıları sertifikalandırılmaktadır.”
Bursa’ya 1 milyar 237 milyon yatırım
Bakanlık olarak Bursa’ya 2003 ile 2011 yılları arasında 1 milyar 237 milyon TL yatırım yapıldığını anlatan Bakan Eroğlu, şu bilgilere yer verdi; “Bu yatırımın 1 milyar 200 milyon lirası DSİ Genel Müdürlüğümüz tarafından yapılmıştır. Bu dönemde Çınarcık, Nilüfer, Babasultan ve Boğazköy barajları olmak üzere 4 barajı Bursalıların hizmetine sunduk.
Bursa’ya bugün yine elimiz dolu geldik. Hisardere Göleti Sulaması’nın Büyükorhan Kınık Göleti Sulaması’nın ve canlı bağlantı aracıyla ile Çayırköy Ovası Sulaması’nın temelini atacağız. Gördüğünüz gibi geçmişte olduğu gibi destanlar yazmaya devam ediyoruz. Yaklaşık 12 milyon TL’ye mal olacak sulama tesislerimizle, toplam 25 bin 930 dekar arazinin sulanmasını sağlayacağız. İnşallah 1 yıl içerisinde tamamlayarak hizmete sunacağız.”
Karacabey’e müjde
Karacabey Gölecik Barajı ve sulamasının 30 yıldan beri konuşulduğunu, ancak yapılmadığını bildiren Eroğlu, “Bu barajın yapılması talimatını verdim. Proje bitikten sonra buranın inşaatına başlanacak. Benim içinde bu hesapta yoktu. Sürpriz oldu. Dünkü koordinasyon toplantısında Gölecik Barajı’nın daha önemli olduğu anlaşıldı. Yılda 9 milyon metreküp içme suyu verecek bu baraj daha önemli. Bununla 45 bin dekar alan sulanacak. Bursa için ne kadar sulama göleti lazımsa 2015 yılına kadar yapmak bizim boynumuzun borcudur. Ayrıca fidan vereceğiz. Her tarafı yemyeşil yapacağız” diye konuştu.
Süre pazarlığı
Konuşmaların ardından Veysel Eroğlu, 3 sulama tesisinin yetkililerini süre pazarlığı için kürsüye çağırdı.
İznik’teki Hisardere Göleti Sulaması’nın müteahhit firmasının yetkilisine, “’Yılsonunda tamamlanacak ama biz, 8. ayda bitirelim istiyoruz. Para sıkıntısı yok. Yıldırım hızıyla önümüzdeki yıl bitirelim. 14 Ağustos 2012 saat 12’yi 12 geçe yapalım, hazır mısınız?’” diye sordu. Yetkiliden söz alan Eroğlu, “Bir günlük cezası ağır ona göre” diyerek espri yaptı.
Büyükorhan’daki Kınık Göleti Sulaması’nın yetkilisine de “18 Nisan 2012 saat 12’yi 12 geçe bitirelim. Hayırlı olsun” diyen Eroğlu, bu tesis için de söz aldı.
Çayırköy Ovası Sulaması için de “Önümüzdeki yılın sonu görünüyor ama bunu ağustos ayına çekelim. 30 Ağustos güzel bir tarih. Saat 12’yi 12 geçe bitsin” teklifini sunduğu firma yetkilisinden de istediği süre sözünü alan Eroğlu, canlı bağlantıyla tesislerin temelini attı, Karacabey Celal Acar Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi’nin açılışını gerçekleştirdi.
Programda Bakan Veysel Eroğlu’nun yanı sıra Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Yaşar Dostbil, DSİ Genel Müdürü Akif Özkaldı, AK Parti Bursa Milletvekili Önder Matlı ile Bursa Valisi Şahabettin Harput da yaptıkları konuşmalarla katılımcıları bilgilendirdi.
Fidan dikim töreni
Bakan Eroğlu ile beraberindekiniler, daha sonra bölgedeki ayı barınağındaki ayılara elma verdi, kafesteki aslanla ilgili bilgi aldı. Söz konusu aslan, İnegöl’de durdurulan bir aracın kasasında bulunmuştu.
Bakan Eroğlu, son olarak “Sonbahar Mevsimi Fidan Dikim Töreni”nde fidan dikmesinin ardından helikopterle Karacabey’den ayrıldı.
 
 
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.