Karacabey TMO, buğday alımına başladı

AK Parti Bursa Milletvekili Ali Koyuncu, Karacabey Toprak Mahsulleri Ofisi’nin 2008 yılı buğday alımlarına başladığını açıkladı.
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin, Karacabey TİGEM yanındaki hizmet binasında basın açıklaması yapan Koyuncu, Karacabey Ziraat Odası Başkanı Nuri Karaca ve Mustafakemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Özmen’le yapılan görüşmeler neticesinde bir an önce ofisin alım yapmaya başlaması yönünde fikir birliğine vardıklarını söyledi. Ali Koyuncu, “Buğday hasadının başlamasıyla birlikte Mustafakemalpaşa ve Karacabey’de fiyatlar beklenen beklenen oranlarda olmalıdır. Bu çerçevede içerisinde Tarım Bakanlığı ile yapılan yapılan görüşmeler neticesinde dün itibariyle Karacabey Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) buğday alımı yapması için personel ve ekipman desteği sağlandı.
Üreticilerimiz ofise emanet buğday teslim edebilecekler. Buğday taban fiyatının Bakanlar Kurulu tarafında açıklanmasıyla üreticilerimiz mahsullerini ister ofise verebilir, isterlerse emanet verdikleri geri alarak serbest piyasaya satabilirler. Ofise emanet verilen buğdaylar geri alındığı takdirde cüzi bir miktarda emanet ücreti alınacak.
Buğday fiyatlarının şu ana kadar açıklanmamasının nedeni Çukurova ve Ege Bölgesi’nde buğdaya kilo başına 60-70 kuruş fiyat verilmesi. Bu fiyat çiftçiyi tatmin edici düzeydeydi ve müdahale fiyatı belirleme ihtiyacı görülmedi. Fakat bunu fırsat bilen sanayici ve tüccarımız fiyatı bir anda kilo başına 50 kuruşa çekti. Sanayici ve tüccarın bu davranışını etik bulmuyorum. Bindikleri dalı kesiyorlar bunun farkında bile değiller” diye konuştu.
Karacabey Ziraat Odası Başkanı ve TMO ofisi personeliyle işletmenin buğday alımına hazır olduğunu vurgulayan Ali Koyuncu, tüm dünyada hububat fiyatlarının büyük bir ivme kazandığını dile getirdi. Artan girdi maliyetlerine karşın tüccar ve sanayicinin üreticiye destek olması gerekirken, fiyat düşürmesini tarımın içinden gelen biri olarak kabul edilemez olduğunu söyleyen Koyuncu, “Üreticinin mahsulünün değerinde satılması için çok hızlı hareket ediyoruz. Devletimiz çiftçimizin elindeki buğdayı son tanesine kadar alacak” dedi.
Karacabey Ziraat Odası Başkanı Nuri Karaca’da geçen yıla oranla buğday rekoltesinin iyi olduğuna değinerek dönüm başına 500 kilogram ortalama verim olduğunu belirtti. Karaca, Karacabey’de 120 bin dekar buğday ekili alan olduğunu vurgulayarak, TMO’nun faaliyete geçmesiyle piyasada bir denge unsuru olacağını kaydetti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.