Karacabey mi, Yenişehir mi?

Otomotiv Test Merkezi’nin Bursa’da yapılması kesinleşti ancak büyük yatırım nereye kurulacak:

Otomobil Test Merkezi için Antalya’ya izin çıkmadığı ve bu büyük yatırımın Bursa’da gerçekleşmesinin kesinleştiği öğrenildi. Şimdi ise 130 milyonluk yatırımın Karacabey’e mi yoksa Yenişehir’e mi yapılacağı belirlenecek.

Türk Standartları Enstitüsü Başkanı Hulusi Şentürk, “100 milyonluk yatırımı Bursa’da yapmak için 2 arazi belirledik” dedi. Şentürk, uzunca bir süredir Türkiye’nin gündemini meşgul eden Otomobil Test Merkezi için yer seçim sürecinin sonuna yaklaştıklarını vurguladı.

Projenin yeri konusunda aday olan Antalya ve Bursa arasında kararı Çevre ve Orman Bakanlığı’nın belirlediğini dile getiren Şentürk, “Bakanlık, Antalya’daki arazi hakkında olumsuz rapor verince geriye aday olan Bursa kaldı. Bu yatırımı dört gözle bekliyoruz. 2011 yılı kârımız 18 milyon TL. Bankadaki 796 milyon TL’nin yarısına Maliye el koydu ancak hâlâ 400 milyon TL’miz var. Bir kuruş kredi kullanmadan bu yatırımı yapacağız” diye konuştu.

Test Merkezi projesini gündeme aldıklarında Türkiye’deki yedi otomobil üreticisine danıştıklarını anlatan Şentürk, süreçle ilgili şu bilgileri verdi: “Geçen yıl yurtdışında araştırma yaptık. Böyle bir yatırım için 35 milyon euro civarında bir rakam verdiler. TSE rahatlıkla bu yatırımın altından kalkabilir.”

Şentürk yatırımın yeriyle ilgili olarak da, “Son olarak Antalya ve Bursa finale kalmıştı. Dün (önceki gün) Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan Antalya için izin gelmedi. Dolayısıyla bir tek Bursa kaldı. Bursa’da iki yer gösterildi; TİGEM ve Yenişehir’de mera arazileri var. Dört gözle bu kararın verilmesini bekliyoruz” dedi.

TİGEM daha şanslı

Diğer taraftan söz konusu yatırım için Karacabey’de TİGEM arazilerinin daha şanslı olduğu bildirildi.

Bursa Sanayi ve Ticaret Odası Meclis Başkanı İlhan Parseker, Otomotiv Test Merkezi için her türlü katkıyı yapacaklarını belirtirken, aday araziler arasında TİGEM’in daha şanslı olduğunu kaydetti.

Parseker, “300 bin dönüm içindeki TİGEM arazisi Tarım Bakanlığı’nda. Arazinin 15 bin dönümü kireç bazlı bir toprak. Biz bunun 3 bin dönümünü istiyoruz. Yenişehir arazisinin çözümü biraz daha zor” değerlendirmesinde bulundu.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.