Karacabey çiftçisine sıcak vurdu!

Karacabey çiftçisine sıcak vurdu!

*Karacabey Ziraat Odası Başkanı Nuri Karaca, “Küresel ısınmayla gelen
kuraklık tehlikesi tarımı tehdit ediyor. Bir çok üründe ciddi üretim kayıpları
yaşanıyor. Aşırı sıcaklardan özellikle domates üreticisi ağır yara aldı ” dedi.

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Nuri Karaca aşırı sıcaklar yüzünden domates rekoltesinde yüzde 20’ye varan düşüş beklendiğini belirtti. Karaca, “Geçen hafta yaşanan sıcakların 46 dereceye kadar çıkması üzerine çiçek dönemindeki domates üretimini olumsuz yönde etkiledi. Bölgedeki salça fabrikalarının ihtiyacını karşılamak amacıyla ekilen domates rekoltesinde yüzde 20 civarında düşüş beklenmektedir” diyerek çiftçinin güç durumuna dikkat çekti.
Karaca, ülkenin her tarafından düşük rekolte, büyük düzeyde üretim kaybı haberleri geliyor. Kuraklık ve aşırı sıcaklar nedeniyle buğday rekoltesinde yüzde 20-25 dolayında düşüş beklediklerini, pamuk, mısır, ayçiçeği, domates ve karpuz gibi pek çok ürünün de kuraklıkta olumsuz etkilenmekte olduğunu açıkladı.

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Nuri Karaca, yaptığı açıklamada, Bursa’da kuraklığın yanı sıra 20 Nisan’da yaşanan don olayının meyve üretimine darbe vurduğunu söyledi. Bu felaket yüzünden şeftali rekoltesinin yüzde 60 oranında düştüğünü kaydeden Karaca, ürün sigortası yaptıramayan çiftçinin perişan olduğunu vurguladı. Karaca, “Kuraklık bizim bölgemizde sebze ve buğday üretimini vurdu. Su sıkıntısı yaşanacağı gerekçesiyle çiftçimiz tereddütte kaldı. Yine sulamada sıkıntı yaşayacağını tahmin eden üretici domates ve diğer ürünlerin ekimini yapmadı. Dolu ve ani bastıran yağışlar nedeniyle meyve üreticisi de zor durumda. Kuraklık uyarılarını ciddiye almayan Tarım Bakanlığı’nın hazırlıklarını yaptığı ‘Kuraklık Paketi’nde, tarımsal önlemler yer almıyor. Pakette yine borç erteleme, parasız tohum dağıtma gibi hükümetin sık sık başvurduğu bilinen destekler yer alıyor. 40 ilde kuraklık tespit çalışmaları yapan bakanlık zarar gören çiftçilere parasal destek verilmesinin yasal zeminini yaratmak için kararname hazırlıyor. Kararname ile zarar gören çiftçinin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri’ne borçları 1 yıllığına, faizsiz ertelenecek, ücretsiz sertifikalı tohum yardımı yapılacak. Faizsiz erteleme ve tohum dağıtımını öngören kuraklık yardımı maliyetinin toplam 1 milyar YTL olacağı tahmin ediliyor” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.