Karaca: “Karacabey’de tarım popülerliğini yitirebilir!”

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Nuri Karaca, domates, bezelye ve şeker pancarını hammadde olarak kullanan şirketlerden fiyatların yeniden düzenlenmesini istedi.
Karaca, gübrede % 100 ve mazotta % 40 oranında yaşanan fahiş artışın üreticilerin girdi maliyetini önemli ölçüde arttırdığına işaret etti. Girdi artışına karşın pancarda 10 kuruş, domateste 12 kuruş, bezelyede ise 25 kuruş alım bedeli açıklanmasının üretimi baltaladığını ileri süren Karaca, 2007 yılında yapılan 2008 yılı domates ve bezelye alım sözleşmelerinde belirtilen fiyatın çiftçiyi mağdur ettiğini belirtti.
Mazot ve gübredeki anormal artışın, girdilerin yükselmesi nedeniyle tarımı yapılmaz hale getirdiğini vurgulayan Karaca, alım fiyatları açıklanan domates, bezelye ve pancar üretiminin sürdürülebilir olmak çıktığını söyledi.
Bölgede faaliyet gösteren şeker, salça ve konserve fabrikalarına bağlı şirketlerin üst düzey yöneticilerini uyaran Nuri Karaca, “Herhangi bir kargaşanın yaşanmaması için ürün alım bedellerinin yeniden düzenlenmesi gerekir. Ancak böyle çiftçinin zarar etmesi önlenebilir” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.