Karaca: “Ekim alanları daralır”

Karacabey Ziraat Odası Meclis Başkanı Nuri Karaca, Karacabey ve Mustafakemalpaşa ovalarında 1 milyon ton salçalık domates üretildiği kaydetti.

Domates üreticisinin ancak maliyetini kurtarabildiğine vurgu yapan Karaca, “Önümüzdeki yıl domates fiyatları yukarı çekilmezde, ekim alanlarında daralma olur” dedi.

Karaca, salçalık domatesin bu yıl ortalama 18-20 kuruştan satıldığı bilgisini vererek, “Çiftçi bir şey kazanamadı. Ancak maliyetini kurtarabildi. Yani traktörünü yenileyemedi. Borcunu ödeyemedi. Gelecek yıl için fazla enerjisi kalmadı. Üreticinin domatesten para kazanacağı fiyat aralığı 25-30 kuruştur. Bunun altındaki fiyatlar çiftçiyi kurtarmıyor. Önümüzdeki yıl bu fiyatın yukarı çekilmesi şart. Yoksa ekim alanlarında daralma olacak gibi görünüyor” şeklinde konuştu.

Fabrikalarla yapılan sözleşmeli üretim kapsamında kilogram başına alım fiyatlarının, sezon başında peşin ödemeli 19-21 kuruş, aralık ayı ödemeli 22 kuruş olarak tespit edildiğini bildiren Karaca, daha sonra fiyatların 14 kuruşa kadar çekildiğini anımsattı.

Karacabey ve Mustafakemalpaşa'da üretilen salçanın yüzde 80'inin ihraç edildiğine dikkat çeken Karaca, döviz kurları yüksek seyretmesine karşın buradan sağlanan karın üreticiye yansıtılmadığını vurguladı.

Türkiye'de bu yıl 2,5 milyon ton olarak gerçekleştirilen salçalık domates üretiminin 1 milyon tonunun Karacabey ve Mustafakemalpaşa ovalarından elde edildiği kaydeden Karaca, Karacabey, Mustafakemalpaşa, Torbalı, Bergama ve Çanakkale'nin, Türkiye'de domates üretiminde önde gelen bölgeleri olduğunu hatırlattı.

Bu yıl, 85 bini Karacabey, 15 bini Mustafakemalpaşa olmak üzere 100 bin dekar alanda salçalık domates yetiştirildiğini belirten Karaca, 'mildiyö' hastalığı ve aşırı yağışların olumsuz etkilerine karşın rekoltenin iyi olduğunu ve fabrikaların ihtiyacının fazlasıyla karşılandığını söyledi.

Karaca, bu yıl hasadın rekolte bakımından tatminkar ancak fiyatlar açısından beklentilerin uzağında olduğunu dile getirerek, “Türkiye genelinde salçalık domates üretimi bu yıl 2,5 milyon ton civarında. Bunun 1 milyon tonu Karacabey ve Mustafakemalpaşa ovalarından çıktı. Yani salçalık domatesin yüzde 40'ını bölgemiz çiftçisi üretti ancak maliyetini zor karşıladı. Fiyatlar beklentilerin çok uzağında kaldı” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.