Karabaş’tan Çarık Köylülere destek

CHP Karacabey İlçe Başkanı Orhan Karabaş, Çarık Köyü’nde faaliyet gösteren kum ocağının yasaları çiğnediğini belirterek köylülere destek çıktı.
Çarık Köyü’nde 2002 yılı hayvan sayısı baz alınarak 2006 yılında kum işletme ruhsatı verildiğine değinen Karabaş, masa başında yapılan işlemlerin köylüyü vurduğunu belirtti. Karabaş, “Dereden kum alımı 4 metreden yapılması gerekirken, işletme 10 metre derinliğe kadar inerek akarsuyun yapısını bozmaktadır. Ruhsat izninde 4 metre olan sınır daha fazla para kazanmak uğruna çiğnenmiştir. Doğal olarak dere tabanın derinliği bozulmuştur” diye konuştu.
Köylünün isyanına hak veren Karabaş, “Çarık köylüsü çevre talanı yapıldığı iddiasındadır. Bence bu iddialarında haklılar. 2006 yılında kum işletme ruhsatı alan işletme, köyün 127 dönüm olan merasını da 2002 yılı baz alınarak hesaplanan hayvan sayısına göre işgal etmiştir. Köy meraları köylünündür.
Masa başında ahbap dost ilişkileriyle imza atan yetkililerin köylüyü umursadığı yok. Çarık Köyün toplam 127 dönüm merası varken, bunun 50 dönümü nasıl oluyor da kum çakıl çıkarma alanına dönüştürülüyor? Meralarında hayvan otlatmak isteyen köylü de, doğal olarak buna tepkisini göstermiştir. Burada sorgulanması gereken ÇED raporu olmadan nasıl ruhsat verildiğidir. Köylünün merasında dozerler kamyonlar gezerken, köy ekonomisi de ağır bir darbe almaktadır. Bunun hesabı verilmelidir. Karacabey’i tarımın başkenti yapmaya çalışırken, köylüye tarım ve hayvancılık yaptırmamaya çalışan zihniyeti kınıyorum. Bürokratlar masa başından kalkmadan çalıştığı sürece bu tür üzücü olaylarla sık sık karşılaşırız” dedi.
Çarık Köyü’nde faaliyet gösteren kum ocağı sahibi Hamdi Pişkindemir, Mart ayında yapılan ”Yaprak Dökümü-16” adlı operas-yonunda devlet memuruna rüşvet verdiği gerekçesiyle tutuklu yar-gılanmak üzere ceza evine konulmuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.