Karabaş: Tarımın sorunları lüks otellerde çözülmez!

*CHP Karacabey İlçe Başkanı Orhan Karabaş, “Türk tarımı son yılların en kötü dönemini yaşıyor. Acilen çözüm getirilmesi gereken konuların başında desteklemelerin zamanında ödenmesi ve girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerekiyor.Tarımın sorunları lüks otellerde değil, tarladaki çiftçiye bakış açısının değişmesiyle çözülür ” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi Karacabey İlçe Başkanı Orhan Karabaş, Türk tarımının son yılların en kötü dönemlerinden geçtiğini belirterek öncelikle konuların desteklemelerin zamanında ödenmesi ve girdi maliyetlerinin acilen düşürülmesi gerektiğini söyledi.
Karabaş, “Tarımın sorunları lüks otellerde değil, tarlada çözülür” dedi.
Son yıllarda uygulanan hatalı politikalar nedeniyle, tarımın bitme noktasına geldiğini ve sektörle uğraşan birçok insanın başka işlere yöneldiğini ifade eden Karabaş, çiftçinin yarınından bile korkar hale geldiğini dile getirdi.
Devletin çiftçiye sağladığı destekleme primlerinin zamanında ödenmediğini, ödenenlerin de beklentilerin çok altında olduğunu belirten Orhan Karabaş, “Mazot ve gübre destekleme primleri hesaplara aktarıldı. Ancak desteklemeler tahmin ettiğimizden çok az oldu. Bir dönüme 6 YTL mazot ve gübre desteği verildi. Son 5 aydır 29 YTL olan gübre 68 YTL’ye yükseldi. Mazotun bir yıl içinde ne kadar zamlandığını söylemeye gerek yok.
5 ay içinde bir dönüme yapılan masraf 25 YTL’yi geçerken, çiftçi sadece 6 YTL destek alıyor. Verilen de 2006 yılında üretime başlanan 2007’nin desteklemeleridir. Tarım Bakanına sesleniyorum, İstanbul’da 5 yıldızlı lüks otellerde Türk tarımına çare aramayın. Köylere, kahvelere, tarlalara gelin ve kan ağlayan çiftçilerle konuşun. Köylünün oylarıyla bu makamlara geldiniz. Samimi olun ve gerçekleri görün. Son 7 yılda Karacabey köylerinin nüfusu yüzde 33 azalmıştır. İnsanlar köylerden kaçıyor. Köylerde yaşlı nüfus kaldı. Gıdanın güvencesi olan çiftçi artık ekmek parası kazanamıyor. Ancak, AKP iktidarının başarısızlığına boyun eğmememiz gerekiyor. Doğrudan gelir destekleme primlerinin bir an önce ödenmesini istiyoruz. İnsanlar artık traktörlerine mazot koyup tarlaya gidemiyorlar. 2007 yılında 40 kuruşa sattığımız buğday şu anda 70 kuruşa yükseldi. Adalet, eşitlik ve hakça bölüşme nerede kaldı? Artık çiftçinin dayanacak gücü kalmadı. Çiftçi, tüccarın kucağına itildi. Tüccarda, çiftçinin borçlu olduğunu bildiği için ürünü yok pahasına satın alıyor. Çiftçi yarınından korkuyor” dedi.
Çimento ve kireç fabrikasına karşı ellerinden gelen tüm mücadeleyi sergileyeceklerini ifade eden Karabaş, “Karacabey ve köylerinde yaşayan insanların bir sorunu da, Şahinköy ve Kıranlar’a kurulması planlanan çimento ve kireç fabrikasıdır. Bunun için artık söyleyecek söz bulamıyorum. Çevreye zarar verecek olan bu fabrikaların ilçemize kurulmaması için uğraşıyoruz. Birinci sınıf tarım arazilerinin gözden çıkarılmasına izin veremeyiz. Hiçbir Karacabey’linin çimento ve kireç fabrikası kurulmasına sıcak bakacağına inanmıyorum. Bunun için mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz.” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.