Kar hububata örtü oldu

Kar hububata örtü oldu
Karacabey Ziraat Odası Başkanı Nuri Karaca, meyve ağaçlarının erken uyanması ve ilkbahar donlarından olumsuz etkilenmesini önlemesinin yanı sıra ekili hububat tohumlarını beslemesi nedeniyle, kar yağışının çok önemli olduğunu bildirdi.
Karaca, son 2 yıldır kış döneminde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi yüzünden, ilkbahar aylarında meydana gelen don olaylarının özellikle meyve ağaçlarını olumsuz yönde etkilediğini anımsattı.
Halk arasında ”Yalancı bahar” olarak adlandırılan bu dönemlerde, sürgünlerindeki ”Göz”lerin yüksek sıcakların etkisiyle erken uyandığını ve hatta çiçek açtığını anlatan Karaca, özellikle mart ve nisan aylarında görülen don olayının, meyvede kalite ve rekolteye darbe vururken, fiyatların yükselmesine yol açtığını ifade etti.
Karaca, yurdu etkisi altına alan kar yağışından üreticiler olarak çok memnun olduklarını ifade ederek, ”Tam zamanında yağdı. Bu kar, berekettir. Geçek yılki kuraklığı telafi edebilir” dedi.
Karın tohumlara doğal yoldan azot katkısı sağlayacağını ifade eden Karaca, bunun hububatın sağlıklı gelişimi için çok önemli olduğunu dile getirdi.
Karaca, geçen yılın aşırı sıcak geçtiğini ve kuraklık çekildiğini anımsatarak, ”Bizi esas sevindiren konu, karın rezerv sularının artışına yol açacak olması. Eğer, ilkbahar yağmurları da normal seyrinde giderse, yazın su sorunu yaşanmaz. Bu da tabii ki ürün rekoltesi ve kaliteye olumlu yansır” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.