Kar çiftçinin yüzünü güldürdü!

Bursa'da geçtiğimiz hafta etkili olan kar yağışı yaşamı olumsuz etkilerken, Türkiye'nin en bereketli ovaları olarak görülen Karacabey ve Bursa genelindeki çiftçileri sevindirdi. Karacabey ve Osmangazi Ziraat Odası, kar yağışının meyve ve hububat ürünlerine fayda sağladığını söyledi.

Hububat sevinci!

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu, ilçede yaklaşık 600 bin dekar tarım arazisi olduğuna dikkat çekerek “Bu arazilerin 120 bin dekarı hububattır. Kar yağışı da bu hububat ürünlerine yaradı. Hububatı biz Kasım ve Aralık aylarında ektik. Kış mahsulü olduğu için etkili olan kar yağışı bizim yüzümüzü güldürdü. Karacabey’de şu an yalnızca hububat ürünleri yetiştiriliyor. Diğer tarım arazileri boş. Yaz dönemini bekliyoruz” dedi.

Karahasanoğlu, kar yağışı nedeniyle Harmanlı Köyü'nde Karadere'nin taşması sonucu bazı tarım arazilerinin de su altında kaldığını da sözlerine ekledi.

Meyvede verim artışı var!

Bursa genelinde 100 binden fazla çiftçinin tarım sektörüyle uğraştığını belirten Osmangazi Ziraat Odası Başkanı Sabri Akçalar ise, ilçe genelinde kar yağışının çiftçiye zarar vermediğini, aksine yarar sağladığını belirtti.

Binlerce dönüm araziye sahip Osmangazi'de kar yağışı nedeniyle az sayıda hububat ürününün bulunduğunu kaydeden Akçalar, “Osmangazi'de zarar yok. Meyvelerde verim artışı var. Ancak, tarla bitkileri olan marul, karnıbahar ve brokoli gibi ürünler kardan dolayı zarar gördü. Kar yağışı ovada büyük olumsuzluklara yol açmadı. Ovada fazla etkili olmadı. Büyük bir zarar yok. Odamıza kayıtlı 6 bin üyemiz var. Kar sebebiyle hiçbir üreticimiz sıkıntılı değil” ifadelerine yer verdi.

Hububat ürünlerinin yanı sıra kar yağışının meyveleri olumlu yönde etkilediğine işaret eden Akçalar, “Kar’ın bize yararı var. Meyve çiçeklerinin geç açması için kar faydalı. Şeftali, armut, kiraz ve elmada soğuk hava iyi oluyor. Erken açarsa çiçekler yanar ve meyve yapmaz. Kar yağışı meyvede verim artırdı” diye konuştu.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.