“Kanserde erken teşhis hayat kurtarır!”

Toplum Sağlığı Merkezi ‘Meme kanseri’ni anlatacak!

Karacabey Toplum Sağlığı Merkezi, “Meme kanseri ve doğru bildiğiniz yanlışlar” konulu seminer düzenleyecek.

Toplum Sağlığı Merkezi önderliğinde, Belediye Başkanlığı desteğiyle, yarın saat 14:00'da Şükran Yemişçioğlu Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek seminere, Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi Doktoru Op. Dr. Murat Çalıkapan, konuşmacı olarak katılacak.

Tüm Karacabey halkını seminere davet eden Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Tabibi Volkan Çiğdem, meme kanseri hakkında şu bilgileri paylaştı:

“Meme kanseri kadınlarda görülen kanser tipleri arasında birinci sırada yer almaktadır. Hayat boyu her 8 kadından birinin kansere yakalanma riskinin olması kaçınılmaz bir gerçektir. Erken teşhisin hayat kurtarıcı olduğu bu hastalığa dikkat çekmek ve halkımız bilinçlendirmek adına her yıl Ekim ayı 'Meme kanseri bilinçlendirme ayı' olarak kabul edilmiştir.

Ailede meme kanseri öyküsü olması, ilk doğum yaşının 30 üzerinde veya 18 yaş altında olması, menopoz sonrası hormon tedavisi, uzun süre özellikle de bilinçsiz kullanılan doğum kontrol hapları gibi daha birçok neden riski arttırmaktadır. Ancak şu da bilinmelidir ki, genel sağlık durumunuzu koruma amaçlı dengeli beslenme, zayıflama veya kilonuzu koruma, sigara içmeme, alkolü sınırlandırma, düzenli egzersiz gibi faaliyetlerde bulunsanız dahi meme kanserine yakalanma riskiniz tamamen ortadan kalkmaz.

Erken evrede meme kanserleri diğer kanser çeşitlerinde olduğu gibi ileri dönemlere gelene kadar belirgin bir belirti vermeyebilir. Erken teşhiste en önemli faktör, kişinin bu konuda bilinçlendirilmesidir. Meme kanserine erken evrede tanı konması, tedavinin başarıya ulaşma ve hayatta kalma şansını arttırır. 

Erken tanı için üç temel yöntem uygulanabilir. Bunlar; evde kendi kendine yapılan meme kontrolleri, doktor tarafından yılda bir yapılan meme muayeneleri ve mamografi (meme röntgen filmi) olarak sayılabilir.

Meme dokusu içerisinde herhangi bir şüpheli kitle ele geldiğinde vakit geçirmeden doktora başvurunuz. 20 yaşından sonra 2 yılda bir, 40 yaşından sonra yılda bir kez doktorda meme muayenesi yaptırınız. Birinci derece akrabalarınızda meme kanseri varsa, 40 yaşından sonra, yoksa 50 yaşından sonra iki yılda bir mamografi çektirmeniz önerilir. Bu şekilde takip edilen kadınlarda kanserin çok erken dönemlerde yakalanabildiği ve meme kanserine bağlı ölümlerde yüzde 30 oranında azalma sağlandığı saptanmıştır.

İlçemizde, Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü bünyesinde ve Belediyemiz yardımlarıyla başlattığımız ücretsiz kanser tarama çalışmalarımız sayesinde her ay ortalama 25 kişi geleceğe daha emin bir adım atmış oldu. Bu hizmetimizin uzun bir süre daha devam edecek olması bizi mutlu etmektedir.

Unutmayın! Kanserde erken teşhis hayat kurtarır!”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.