“Kan Tırı” geliyor!

Kızılay Karacabey Şubesi, 01-02 Ekim 2011 tarihlerinde kan bağışı kampanyasının yapılacağını duyurdu.
Bursa Kan Merkezi tarafından Cumhuriyet Alanına konuşlanacak “Kan Alma Tırı”nın saat 14.00 ile 22.00 arasında hizmet vereceğini kaydedildi.
Tüm ilçe halkını bu anlamlı kampanyaya davet eden Kızılay Karacabey Şubesi Başkanı İsmail Tezcan, kan vermenin çok kutsal bir davranış olduğunu belirtti.
Hastanelerin hasta sahibine ‘Git on torba kan getir’ diyemeyeceğini belirten Tezcan, ayrıca kan için ücret istemenin de suç olduğunu dile getirdi. Tezcan, bu tür davranışlarda bulunanların şikayet edilmesini istedi.
Tezcan, “Bir elinde reçete, bir elinde kan torbası ile hasta sahibi hastane koridorlarında geziyordu. Kan gerektiğinde hastane, hasta yakınını Kızılay’a gönderiyordu. Bu kişi de hangi koşullarda taşındığını bilemediğimiz şekilde bu kanı alıp hastaneye getiriyordu.
Biz gönüllüden en uygun koşullarda kan alıyoruz. Sivil birisi geliyor o kanı alıyor. Götürürken güneşte mi bırakıyor. 2 saatte gitmesi gerekirken 5 saatte mi götürüyor bilemiyorsunuz. Güvenlik hiç yok. Vatandaşın eziyet çekmesi bir yana bir de bu riskler vardı. Hastalık çıktığında da Kızılay sorumlu oluyordu. Bunun ortadan kaldırılması gerekiyordu. Biz Kızılay olarak, elden kan verme işini ortadan kaldırdık. Hastane kan ihtiyacı olduğunda bizi arıyor, biz de bu şekilde kanı gönderiyoruz.  Kızılay olarak kanın hastanelere dağıtımı için araçlar aldık. Şoförüne kadar eğitim veriyoruz.
Bizler artık hastanenin büyüklüğüne göre, 4 günde bir, 3 günde bir gidiyoruz. Hastanenin ihtiyacı kadar kan bırakıyoruz. Sonra da takip ediyoruz. Eğer 3 günde bitmişse hemen takviye ediyoruz. Bir de kritik stok dediğimiz bir şey var. Örneğin bir trafik kazasında kan ihtiyacı artabiliyor. Hastane stoku belli bir seviyenin altına indiğinde günü beklemiyor, hemen gidip takviye yapıyoruz. Artık hastası ameliyata girecek vatandaşın, kan ihtiyacından haberi olmuyor.
Kan için para istemek suçtur!
Kızılay, zaten kar gütmeyen bir kuruluştur. Kızılay hiçbir çalışmasından ya da bu sistemden bir kar elde etmedi. Kan ve kan ürünlerinin fiyatları 2002’de devlet tarafından belirlenmiştir. Hala bu fiyatlar geçerlidir.
2005’ten önce bir hastanede kan lazım olduğunda vatandaştan Kızılay’dan kan getirmesi istenirdi. Vatandaştan devletin belirlediği rakam tahsil edilirdi, devlet de ona öderdi. Sanki Kızılay kan satıyormuş gibi bir durum vardı. Şimdi o ortadan kalktı, kimsenin cebinden para çıkmıyor. Devlet, kanı hastanede de verse, Kızılay’dan da getirilse parasını karşılıyor. Eğer herhangi bir hastane vatandaştan kan için para istiyorsa, bu hastane suç işliyor demektir. Hatta Kızılay’dan ücret isteyen varsa derhal şikayet etsinler. Bunun ciddi yaptırımı vardır. Vatandaş mutlaka şikayet etmelidir.
Özel Hastanelerin kan alma yetkisi yok!
Şöyle ki, hasta ameliyat olacak. Diyorlar ki, ‘on torba kan getirmen lazım’. Hasta ameliyata girmiş, kan grubu belli. Ancak hastane ‘Kan grubu önemli değil, on torba kan getir’ diyorsa burada niyet farklıdır.
Bunun denmemesi gerekiyor. Ayrıca, özel hastanelerin kan alma yetkisi yok. Kesinlikle yasak. Yani özel hastane, hastası olan kişiye, ‘bana kan getir’ diyemez. Kanunen yasak ve ciddi yaptırımları vardır” şeklinde bilgiler verdi.
 
 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.