İlahi rahmetin nurları üzerinize olsun!

Karacabey Müftüsü Hikmet Yazıcı, “Regaip Kandili” nedeniyle yaptığı basın açıklamasında, bu akşamın ilahi rahmetin nurlar halinde müminlerin üzerine serpileceği özel bir gece olduğuna dikkat çekti.
    Böylesine kutsal günlere erişmenin büyük bir lütuf olduğunu dile getiren Müftü Yazıcı şu görüşlere yer verdi; “Bu günlere eriştirene şükürler olsun. Şüphesiz Allah katında bütün gün ve geceler, bütün an ve zamanlar kutsal ve mukaddestir.
    İslam dininde basit, kalitesiz veya uğursuz bir zaman yoktur. Bütün gündüzler mübarek, bütün geceler mukaddestir. Günlerin, haftaların, ayların, yılların tamamı kutsaldır. Bu zamanlarda yapılan iyilikler asla karşılıksız kalmaz. Kulluk ve iyilikler mutlaka karşılığı bulur. Ama bir de özel zamanlar vardır. Bu zaman dilimlerine yüklenen anlam ve değer, bunların dışında kalan diğer zamanların kıymetini düşürmez. Sadece fazladan mükâfat verilir bu günlerde.
    Söz gelimi bir işyerinde çalışanlara çalıştıklarının karşılığını her zaman verilir. Maaş ve yevmiyeleri düzenli ödenir. Kendilerine hiçbir haksızlık yapılmaz. Ama hafta sonlarında, tatillerde, bayramlarda ve gece nöbetlerinde bazı çalışanlara nasıl maaşı haricinde ekstra prim veya ikramiye veriliyorsa; Tam öyle değil belki ama mukaddes gün ve gecelerde yapılan iyilik ve ibadetlere her zamankinden daha çok mükâfat verilir.
    Bu, diğer günlerde ibadet etmemek için bir kaçamak değil, tersine düzenli ibadet edenlere verilen ekstra bir ödüldür.
    Diğer kandiller gibi, Regaip kandili de öyledir. Yüce Kitabımız Kur'an-ı Kerim'de İnşirah suresinin son ayetinde: “Rağbetin sadece Rabbine olsun” buyrulmaktadır. Bu sure, bir bütün olarak ele alındığında istek ve arzuların iyiye, güzele ve yaratana yöneltilmesi anlamına geldiğini görürüz. İnşirah kalbi Allah'a teslim etmektir.
Dahası bu surede, bellerimizi büken günahlarımızdan, hata ve kusurlarımızdan, sinelerimizin ağır yüklerinden kurtulmak, şanımızı yüceltmek, güçlükleri yenmek ve işlerimizi kolay kılmak için rağbetimizin daima Rabbimize yönelik olması istenmiştir.
    Peygamber efendimizin de, duaların Allah katında reddedilmeyeceği beş geceden birinin Recep ayının ilk Cuma gecesi olduğunu haber vermiştir.
    Türkçemizde, ilgi ve alaka anlamına gelen “rağbet” kelimesinin çoğuludur “Regaip”tir. İlgisiz kalmayanların ilgi göreceği gecedir. Bu geceye dair özel bir ibadet yoktur. Ama bu gecede yapılacak her ibadet özeldir. Bu geceye has bir namaz yoktur. Ama bu gece çokça namaz kılınmalıdır.
    Vakit namazlarını ihmal edenlerin; düzenli kılamayanların, namaz kılma konusunda tembellik yapanların kalıcı bir başlangıç yapabilecekleri iyi fırsattır. Zira namaz kılmadan asla iyi bir Müslüman olunamaz.
    Bu geceyi fırsat bilerek namazları camide ve cemaatle kılmaya özen gösterilmelidir. Zira namazların düzenli kılabilmenin en kolay pratiği, cemaatle ve camide kılmaktır.
    Bu gece, nefis muhasebesi yapılması icap eden özel bir fırsattır. Çıkmaz sokaklara zorladığımız hayatımızı, bu çıkmazdan kurtararak ibadet, tövbe ve pişmanlık gözyaşları ile cennet yamaçlarına yönlendirmek için iyi bir başlangıçtır.
    Müslümanlığın güzel ahlaktan ibaret olduğunu, güzel ahlak kabiliyetinin de ancak ibadetler sayesinde elde edildiğini fark etme zamanıdır. Dualar yapmalıyız bu gece, içten ve samimi olarak. Dualarda bencil olmamalıyız. Kendimize, aile fertleri ve yakınlarımıza dua ettiğimiz gibi; bütün Müslümanlara ve bütün insanlığa dua etmeliyiz. Özellikle ülkemizde ve diğer İslam memleketlerinde; başta düşman işgali ve terör olmak üzere sel, deprem ve benzeri ağır imtihanlarla denenen kardeşlerimizi de unutmamalıyız.
    Bizden önce göç eyleyen kardeşlerimizi de dualarımızda anmalı ve ölmüşlerimizi yad etmeliyiz. Bir şekilde dargın ve soğuk durduğumuz kişilerle barışmalı ki, onları affetmeli ki, Allah da bizi af etsin.
    Regaip gecemiz mübarek olsun. Rabbimiz bize Recep ve Şaban aylarını mübarek kılsın ve bizi rahmet okyanusu olan mübarek Ramazana eriştirsin.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.