Ihlamur bereketi

Karacabey ve Mustafakemalpaşa’nın yanı sıra Yalova ormanlarında karışık olarak bulunan ıhlamur ağaçlarında bu yıl bol çiçek gözlendi. Bursa genelinde kış aylarının vazgeçilmez şifalı içeceği ıhlamur bolluğu yaşanıyor.
            Ihlamur çiçeği, köylüler tarafından Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri gözetiminde toplanarak kış aylarında pazarlanıyor. Bursa Orman Bölge Müdürü Ali Girgin, başta Yalova olmak üzere, Karacabey, Mustafakemalpaşa ormanlarında ve Uludağ yamaçlarında kestane ve meşe karışık ormanlarda ıhlamur ağaçlarının bolca bulunduğunu söyledi.
            Bu yıl ıhlamur ağaçlarında bol çiçek gözlendiğini belirten Ali Girgin, orman köylü-sünün, kendi ihtiyaçları dışında pazar satışı için de izin alarak şefliklerin denetiminde ıhlamur çiçeği topladığını kaydetti.
            Ihlamur çiçeğinin, bölge ormanlarında fıstıkçamı kozalağı ve defne yaprağından sonra en önemli tali ürünlerden birini oluşturduğunu dile getiren Girgin, şu bilgileri verdi: “Bölgemiz ormanlarından yıllık toplanan ıhlamur çiçeği 120-150 ton arasında değişiyor. Ayrıca işletme şefliklerimiz kendi imkânları ile fidan üretmektedir. Son yıllarda köyler çevresinde yapılan yapay gençleştirme alanlarına yada rehabilitasyon çalışma alanlarına arazi yapısına uygun olan fıstıkçamı, ceviz, kestane, ıhlamur ve badem benzeri meyveli türler de dikilmektedir. Bu amaçla bu yıl şefliklerimizde 17 bin 750 ıhlamur fidanı yetiştirilmiştir. Ihlamurdan başka fıstıkçamı, kestane, ceviz, badem ve yaban kirazı fidanı da üretilmiştir.”            Meyveli fidanlar içerisinde en yüksek sayının 153 bin adet ile fıstıkçamı olduğunu vurgulayan Girgin, yetiştirilen bu fidanların tamamının dikim mevsiminde toprakla buluşacağını sözlerine ekledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.