Hoş geldin 11 ayın sultanı ‘Ramazan’

Karacabey Müftüsü Hikmet Yazıcı, Ramazan Ayı dolayısıyla bir mesaj yayınladı.
“Manevi yaralarımızı şifalı atmosferinde iyileştireceğimiz, bunalan ruhlarımıza huzur bulacağımız, ibadet ve kulluk sayesinde özümüzle barışacağımız; var oluşun sır ve hikmetini kavrayarak kulluk şuuruna ereceğimiz çok mübarek bir zaman dilimine girdik” diyen Müftü Hikmet Yazıcı, mesajında şu ifadelere yer verdi:
“İki cihanın önderi Peygamber Efendimizin duası üzerimizde tecelli etti. Recep ve Şaban aylarını birer birer yaşayarak, mağfiret okyanusu Ramazan-ı Şerif’e ulaştık. Rabbimiz bize bir Ramazanı daha yaşama bahtiyarlığı lütfeyledi. Eriştiren Rabbimize sayısız hamt ve şükürler olsun. Mevla’mız cümlemize hayırlı ve mübarek eylesin. Bütün ehl-i imana huzur, sağlık, bereket ve mağfiret getirsin.
Vefat eden ehl-i imana Rabb’imiz mağfiret buyursun. Ramazan-ı şerif’e erişen bütün iman sahiplerine sağlık, huzur, ibadet ve takva ile ihya etmeyi nasip eylesin. Haziran-Temmuz dönemine denk gelen bu sıcak ve uzun günlerde oruç tutacak cümle kardeşlerimize Cenab-ı Allah, kuvvet, metanet, dayanma gücü ve sabır ihsan eylesin. Bir an olsun, meşakkate, zorluğa ve darlığa düşürmesin inşallah. Hastalığı ve sağlık problemleri sebebiyle oruç tutamayacak olan kardeşlerimize Mevla’mız, acizlik vermesin. Onlara da dayanma gücü lütfeylesin. En kısa zamanda oruç da tutabilecekleri dirlik ve şifa ihsan eylesin. Hem hastalarımıza, hem de hasta yakınlarına Yüce Allah kolaylıklar nasip eylesin.
İnsan herhalde Ramazan’a bir defa girer ve artık hiç çıkmaz. Ramazan’a girdiğinde onunla sırlanır ve insanın kendisi mücessem bir Ramazan olur. Ramazan’ı anlar, Ramazan’daki şuuru yakalar ve Ramazan’a anlam veren Kur’an’la bütünleşerek mahza Ramazan olur. Girer Ramazan’a, ama bir daha herhalde çıkmaz. Kuran’a uymakla, Kuran’a göre yaşayıp Kur’an’laşmakla, rahmete, mağfirete, kurtuluşa erişiriz. Eğer Kuran’a uyarak Ramazan’ı idrak edersek Ramazan’dan bir daha çıkmayız.
Artık bir dilim ekmeğin, bir zeytin tanesinin, birkaç damla suyun ne kadar büyük bir nimet olduğunu anlayacağımız kadir ve kıymet bilme mevsimine eriştik. Ramazan, Kur’an sayesinde ramazanlaşan bir aydır. Ramazan, Kur’an’la açıklanabilen bir aydır. Ramazan, Kur’an’la mana bulan bir aydır. Oruç da, teravih de, iftar da, sahur da, fitre de, zekât da… Her şey, Kur’an’laşmak için birer basamak hüviyetindedir.
Taha suresinin baş tarafında yer alan “Biz Kuran’ı sana güçlük çekesin diye değil, onu ancak Allah’tan korkanlara bir öğüt olsun diye indirdik” ayet-i kerimesinden anlıyoruz ki Kuran, Ramazan ayı, Kadir gecesi Allah’a inanan ve Allah’tan korkanlara emanet edilir ve onlara verilir.
İnananlar da, Ramazan’a, Kuran’a sarılır. Ramazan oruçlarını Kuran’ı ve Kadr’i tutar, feyiz ve rahmetini idrak ederler ki oruç, Kuran ve Kadir de onları tutar ve bir daha ne oruç ne Kuran onları bırakır, ne de onlar oruç ve Kuran’ı bırakırlar.
“Vakit iyilik vakti, bu Ramazan ve her zaman”
Her yıl özel bir gündem ve belirgin bir tema ile Ramazan ayını kutlayan Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı, bu yılın Ramazan teması olarak ‘Vakit iyilik vakti, bu Ramazan ve her zaman’ olarak belirlemiş ve herkesin çevresinde bulunanlara yakın ilgi göstermesini, iyilikte bulunmasını ve maddi-manevi her konuda yardımcı olmasını istemiştir. Düzenlenecek iftar etkinliği, davet ve yardım programlarında Allah rızası için iyilik yapmanın ön plana alınması konusunda daha bir duyarlık gösterilmesi için elbirliği ile gayret göstereceğiz inşallah.
“Her camide mukabele”
Mübarek Ramazan’a anlam katan en yüce sebep mukaddes kitabımız Kur’an-ı Kerim’in bu ayda indirilmiş olmasıdır. Bu ayda inananların bir araya gelerek karşılıklı Kur’an-ı Kerim okumaları, ‘mukabele’ adını verdiğimiz Kur’an’la yenilenme faaliyeti, Peygamber Efendimizden başlayarak bu güne dek devam eden en önemli Ramazan ibadetlerindendir.
Müftülüğümüze bağlı bütün camilerde mukabele okunacaktır. Camilerde okunacak mukabelelerin vakitleri, cami girişlerinde cemaatimize ilan edilecektir. Ayrıca bayan cemaatimiz için Hacı Ali Camii Kur’an kursunda, bayan görevlimiz tarafından her gün mukabele okunacaktır.
Hatimle teravih namazı
Bir Ramazan geleneği olan ‘Hatimle Teravih Namazı’, geçmiş yıllarda olduğu gibi, inşallah bu yıl da Hafız Hüseyin Bor tarafından Runguçpaşa Cami’inde kılınacak ve kadın-erkek isteyen herkes hatimle teravih namazına iştirak edebilecektir.
Sakal-ı Şerif ziyaretleri
Peygamber Efendimize karşı duyduğumuz sevgi ve bağlılığı, ona ait bir hatırayı görerek artırmaya, çokça salavat getirmeye ve şefaatine erişmeye vesile olması ümidi ile İslam tarihi boyunca özenle saklanan bu değerli hatıranın ziyarete açılması hepimizi heyecanlandıran ve duygulandıran bir gelenektir. Karacabey’de sevgili Peygamberimizin mübarek saç veya sakallarından tek tel halinde oluşan bir adet Sakal-ı Şerif bulunmaktadır. Genellikle Kadir Geceleri, bir tek camide cemaatimizin ziyaretine açılan Sakal-ı Şerif, inşallah bu yıl da Kadir Gecesinde Ulu Camii ve Hacı Haşim Onur Camiinde cemaatimizin ziyaretine açılacaktır.
En düşük fitre miktarı 11.50 TL
Dipdiri bir Ramazan ibadeti olan, var olmanın, yaşıyor olmanın ve imanla Ramazan Ayını teneffüs ediyor olmanın sadakasıdır fitre. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulunca bu yıl belirlenen en düşük fitre miktarı 11.50 TL’dir. Dinen fitre verebilecek din kardeşlerimizin kendi durumuna uygun olarak ve belirtilen miktarın altında kalmamak üzere, usulüne uygun olarak verecekleri fitrelerin Allah katında kabul olunmalarını niyaz ederiz.
Bu yıl gerek yurt içerisinde ve gerekse yurtdışında bulunan muhtaç kardeşlerimize iletilmek üzere arzu eden herkes din görevlisi meslektaşlarımız ve Müftülüğümüz aracılığı ile fitre ve zekatlarını makbuz karşılığında bizlere ulaştırabilir.
Bu duygular içerisinde mübarek Ramazanımızın bütün inananlara sağlık, huzur, bereket, mağfiret ve cennet getirmesini Cenab-ı Allah’tan niyaz eder, saygılar sunarım” ifadelerine yer verdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.