Hep birlikte yürüyelim!

Karacabey Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Tabibi Dr. Volkan Çiğdem, “3 Ekim Dünya Yürüyüş Günü”nde “Obezite”ye dikkat çekti.

Dünyada giderek yaygınlaşan ve en önemli sağlık sorunlarından biri haline gelen obezitenin önlenebilir olduğunu dile getiren Çiğdem, obezitenin yaşam kalitesini ve süresini önemli derecede etkilediğini söyledi.

Çiğdem, “Obezite; vücut sistemleri (endokrin sistem, KVS solunum sistemi, GİS, genitoüriner sistem, kas iskelet sistemi) ve psikososyal durum üzerinde yarattığı olumsuz etkilerden dolayı pek çok sağlık sorununa neden olmaktadır. Bu konuda en büyük önlem, halkı bilinçlendirmektir.

Kilolu kişilerin, kalp hastalıkları, tansiyon şeker gibi hastalıklar açısından risk altında olduklarını bilmeleri gerekmektedir. Bu hastalıkların oluşumunu engelleyecek yaşam tarzı değişiklerini gerçekleştirmeleri ile bu hastalıklardan korunmuş olacaklardır. Çocukluk döneminde verilecek eğitim ve kazandırılacak alışkanlıklar gelecek nesillerin sağlıklı ve daha az hastalıklı olmasını sağlayacaktır.

Obezitenin küresel sağlık sistemlerine maliyeti her yıl yaklaşık 300 milyar dolar artış göstermektedir. Anti obezite ilaçlarının sadece ABD'deki pazarı yıllık 50 milyar doları aşmış durumdadır.

Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre 57 milyon ölümün 36 milyonu Türkiye'deki ölümlerin yüzde 80'i kronik hastalıklardan gerçekleşmektedir Öyle ki kalp damar hastalıkları, kanser, kronik solunum yolu hastalıkları, diyabet gibi hastalıkların en önemli nedenleri obezite, hareketsizlik, alkol ve tütündür.

Önemli olan obeziteyi iyi tedavi etmek değil, obeziteden korunmaktır.

Fiziksel inaktivite (hareketsizlik) küresel mortalite için dördüncü önde gelen risk faktörü olarak tespit edilmiştir. Dünya genelindeki ölümlerin yüzde 6'sından sorumludur. Meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık yüzde 21-25'inin, diyabetin yüzde 27'sinin ve iskemik kalp hastalığının yüzde 30'unun ana nedeni olarak fiziksel inaktivite gösterilmektedir. 

Fiziksel inaktivite obezitenin önde gelen nedenlerinden birisidir. Enerji harcamanın kilit belirleyicisidir ve bu yüzden enerji dengesi ile kilo kontrolü için büyük öneme sahiptir. Obezite ise yine küresel boyutta önemli bir halk sağlığı sorunu olup tüm dünyada her geçen gün artış göstermektedir. 

Bakanlığımız tarafından gerçekleştirilen Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması'na göre 6-11 yaş grubu çocuklarımızın yüzde 58.4'ü düzenli (günde 30 dakika veya daha fazla süre ile) olarak egzersiz yapmamaktadır. Bu yaş grubunda TV, bilgisayar, internet, ev ödevi, ders çalışma için hareketsiz geçirilen ortalama süre 6 saattir.

Çocukluk çağı obezitesinin önlenmesi yetişkinlikte obezitenin, erken yaşta kronik hastalıkların, yetişkinlikte erken ölüm ve sakatlık riskinin önlenmesi anlamına gelmektedir. Bize düşen görev ilk aşamada farkındalık yaratmak, öncü ve örnek olmaktır.

Önceden halk sağlığı bu kadar bilinir değildi. Halk sağlığı temelinde korumadır çünkü koruma tedaviden önce gelir. Bu anlamda Karacabey Toplum Sağlığı Merkezi olarak birçok çalışmayı başarı ile yaptık ve yapıyoruz.

Irk, dil, din, cinsiyet, yerleşim yeri ve sosyal durum gözetilmeden herkes sağlık hizmetlerine erişebilme ve hizmetlerden ihtiyaçları olduğu kadar yararlanma konusunda eşit şansa sahip olmalıdır. Bu amaçla yaptığımız çalışmalarda köylerimize hizmet ettiğimiz en uç noktaya kadar ulaştık. Sağlık hizmetlerinin birinci amacı ve sağlık personelinin temel sorumluluğu, kişilerin sağlıklı yaşamaya devam etmelerini sağlamak ve hasta olmamaları için çalışmaktır. Şu unutulmamalıdır ki sağlık hizmeti bir ekip işidir. Hiçbir meslek üyesi (hekim dahil) sağlık hizmetlerini tek başına veremez. Sağlık ekibinin her üyesi önemlidir ve değerlidir. Karacabey Devlet Hastanesi, İlçe Sağlık Müdürlüğümüz ile koordineli çalışmasının nedeni de budur.

Sağlık hizmetleri yalnızca “sağlık sektörü” (Sağlık Bakanlığı) tarafından verilemeyecek kadar geniş boyutludur. Sağlık hizmetlerinin sunulmasında sağlık, eğitim, tarım, iç işleri, diyanet işleri, yerel yönetimler, finans kuruluşları, ulaştırma, sanayi gibi sektörlerin eşgüdüm içinde hareket etmeleri kaçınılmazdır. Başta İlçe Kaymakamı Ahmet Yurtseven'in destek ve öncülüğü ile Karacabey sağlık alanında ilerleme kaydetmeye başlamıştır.

Bu bağlamda Karacabey Toplum sağlığı merkezi olarak, 3 Ekim Dünya Yürüyüş gününde sağlıklı bir Karacabey için biraz daha hareket diyoruz” ifadelerine yer verdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.